30 Kasım 2004 22:00

Çukurova'da büyük tepki

Emek Platformu'nun çağrısı ile Çukurova'da yapılan eylemlerde genel grev talebi öne çıkarken, hükümete büyük tepki gösterildi.

Paylaş
Çukurovalı işçi ve emekçiler SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ve Köy Hizmetleri'nin kapatılmak istenmesine karşı Emek Platormu'nun çağrısı ile işyerleri ve bölgelerde eylem yaparak hükümeti uyardılar. Emek Platformu'nun eylemlerine EMEP'de katıldı. Öğle yemeği yemeyerek TEKEL Sigara Fabrikası önünde toplanan TEKEL işçileri, genel grev çağrısında bulundular. Attıkları sloganlar ile hükümete tepki gösteren TEKEL işçileri "Geliyor geliyor genel grev geliyor", "Genel grev genel direniş", "İşçi memur el ele genel greve" sloganları attı. Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şubesi Başkanı Gürsel Diliçıkık, Amerika ve IMF'nin güdümündeki hükümetin emekçilere dünyayı zindan etmeye çalıştığını belirtti. Eylemlerinin şimdilik uyarı niteliği taşıdığına vurgu yapan Diliçıkık, Emek Platformu'nun kararları çerçevesinde üretimden gelen güçlerini de kullanacaklarını, emekçiyi ezmeye çalışan hükümete 'iyi bir ders' vermeye hazırlandıklarını ifade etti. Eylemin ardından fabrika bahçesinden Turhan Beriker Bulvarı'na çıkan TEKEL işçileri alkış ve ıslıklarıyla hükümeti protesto ederek genel grev çağrısı yaptılar.

Köy Hizmetleri'nde yürüyüş Köy Hizmetleri Bölge Binası önünde toplanan Yol-iş üyesi işçiler ise, yemek yemeyerek Köy Hizmetleri binası önünden D-400 Karayolu önüne kadar yürüdüler. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan Türk-İş Bölge Başkanı Hüseyin Elbek, Köy Hizmetleri'ni kapatma kararının sadece işçilerin ve köylülerin değil tüm halkın sorunu olduğunun altını çizdi. "Köy Hizmetleri'ni bir kalemde silip atmak hiçbir babayiğidin harcı değil" diyen Elbek, işyerlerinin kapatılmaması için sonuna kadar direneceklerini ifade etti. D-400 Karayolu'na doğru yürüyüşe geçen işçiler yürüyüş sırasında sık sık "IMF'ye yumuşak, halka Kasımpaşalı", "Vur vur inlesin Kasımpaşalı dinlesin", "Hükümet istifa" sloganları attılar. AKP Adana İl binası önünde toplanan TTB, DİSK ve KESK üyesi yaklaşık 70 kişi de "SSK halkındır satılamaz", "Genel grev genel direniş" sloganları attı. Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, hükümeti son kez uyararak, iş, ekmek, özgürlük ve sağlık hakkı için mücadele edeceklerini duyurdu.

Oturma eylemi İstasyon Meydanı'nda toplanan TÜMTİS, Demiryol-İş ve Haber-İş üyesi işçiler, yaptıkları eylemle hükümeti adımlarını gözden geçirmeye çağırdılar. "SSK bizimdir kapatılamaz", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Türk-İş Bölge Başkan Yardımcısı Edip Gülnar, hükümetin işçilerin sesini duyması gerektiğini ifade etti. Beş dakikalık oturma eyleminin ardından topluluk dağıldı.

Mersin'de bin kişi Mersin Emek Platformu üyesi yaklaşık bin kişi de Mersin Defterdarlığı önünde toplanarak AKP İl Binası'na yürüdü. Eylemde Yol-İş üyesi işçilerin kitleselliği dikkat çekerken eylemciler hükümeti uyararak genel grev çağrısı yaptılar. Emek Platformu'nun çağrısı Antakya'da ise fazla yanıt bulmadı. SSK hastaneleri ve Köy Hizmetleri ile ilgili Eğitim Sen Antakya Şubesi eylem yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Tahran hâlâ baskı altında

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da Yol-İş eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...