30 Kasım 2004 22:00

Sosyal Forum Hollanda'daydı

Hollanda Sosyal Forumu, üç günlük yoğun bir faaliyetin ardından sona erdi. Forumun son gününde göçmenlere yönelik saldırıların protesto edildiği bir yürüyüş yapıldı.

Paylaş
Geçtiğimiz cuma günü başlayan Hollanda Sosyal Forumu (NSF), pazar günü ırkçılığa, savaşa ve sosyal yıkım politikasına karşı yapılan protesto yürüyüşü ve miting ile sona erdi. 100'den fazla konunun tartışıldığı çalışma grupları, panel ve seminerlerle tamamlanan NSF'ye 4 binden fazla kişi katıldı. Irkçılıktan savaşa; sosyal kısıtlamalardan kadın sorunlarına; Afrika, Asya ve Ortadoğu'ya, küreselleşmeden sosyalizme; Theo van Gogh cinayetinden özelleştirmeye dek birçok konunun tartışıldığı forum, 'Başka bir dünya mümkün' şiarını öne çıkardı. Amsterdam'ın merkezindeki ünlü Berlage Borsası binasında süren toplantılar boyunca en etkin grubun 'Enternasyonal Sosyalistler' olduğu görüldü. Forum'un kuruluş aşamasında etkin olan grup, kapanış gösterisinde de aktifti. NSF kapsamındaki panellerde, genel olarak Balkenende hükümetinin saldırı planları ve uygulamaları hedef alınırken, uluslararası alanda ABD en çok eleştirilen, teşhir edilen ülke oldu. Üç gün boyunca, forum, birçok politik gruba buluşma ve tartışma olanağı sunarken, Hollandalı ve uluslararası birçok aydının da dinlenmesini sağladı. Forum boyunca en çok dikkat çeken, yabancı kökenlilerin katılımının zayıflığı idi. Başta FNV-KIEM olmak üzere, sendikalardan çağrı yapılmasına karşın işçi katılımı çok sınırlı oldu.

'Çok renkli Hollanda' için Pazar günü öğleden sonra "Çok renkli bir Hollanda için birlikte mücadele" sloganı ile gerçekleşen yürüyüşe 2500 kişi katıldı. Forumun yapıldığı binanın önündeki meydanda başlayan yürüyüş kolu, Nazi işgaline karşı direnişin sembolü olan ünlü liman işçisi heykeli önünde sona erdi. Rap müzik ile başlayan mitingde, emekli politikacılardan Hedy D'Ancona, Fas kökenli bir göçmen ve FNV Genel Başkanı Lodewijk de Waal, birer konuşma yaptılar. Hollanda'da son dönemlerde yaşananların etkisine değinen D'Ancona, "Günlük yaşamda insanların 'biz' ve 'siz' diye konuştuğu bir duruma gelinmesinden, bu ayrımdan utanıyorum" sözleri ile tepkisini dile getirdi. Feminist harekette de etkili olan D'Ancona, eski bir milletvekili ve bakan olarak Müslümanlara, yabancılara yönelik saldırıları kınadığını belirtti. FNV Başkanı De Lodewijk de, benzer bir konuşmayla çok kültürlülüğü savundu ve Müslümanlara yönelik saldırıları kınadı. Miting, şarkılar ve danslarla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Berlusconi'ye grevle yanıt

SONRAKİ HABER

Kızılhaç'tan Pentagon'a
   işkence suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...