29 Kasım 2004 22:00

'17 Aralık öncesi silahlar susmalı'

Barış İçin Aydın Girişimi AB Türkiye temsilciliklerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, çalışmalarını anlattı.

Paylaş
Barış İçin Aydın Girişimi AB Türkiye temsilciliklerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, çalışmalarını anlattı. Girişim sözcüsü Akın Birdal, 17 Aralık öncesi silahların susması, çatışmaların sona ermesi için yola çıktıklarını belirterek, şiddet ve çatışmanın son bulduğu bir Türkiye'nin müzakere sürecine başlaması gerektiğini kaydetti. Girişimin dün Neva Palas Otel'de düzenlediği bilgilendirme toplantısına Estonya, Avusturya, İngiltere, İrlanda, Slovenya büyükelçilikleri ile Avrupa Komisyonu'ndan bir temsilci katıldı. Birdal, bölgede çatışmaların yeniden başladığını ve bölgeden her gün ölüm haberlerinin geldiğini hatırlatarak, "çatışmaların son bulması ve silahların susması" için bir girişim başlattıklarını söyledi. "Türkiye'ye AB ile müzakere tarihi verilecekse çatışmasız, şiddetin son bulduğu ve silahların son bulduğu bir Türkiye ile sürecin başlaması gerektiğini anlatmak istedik" diyen Birdal, Avrupa'nın da bu konuya dikkat çekmesi gerektiğini kaydetti. Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise "Kürt sorununun çözümünün çok uzun bir süre alacağını biliyoruz ancak barışın çok daha acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Çatışmaların bitmesi, sorunun çözümü için bir ilk adım olacak ve Türkiye'deki diğer insan hakları sorunlarının çözümü için de anahtar bir konuma sahiptir" dedi.

'Diyalog daha önemli' Fransa'dan İnsan Hakları Derneği Başkanı Jean Paul Nunez ise Fransa ve Almanya'da Türkiye'de çatışmaların son bulması, barışın sağlanması için bir inisiyatif başlattıklarını ve bu inisiyatifin İtalya'da da destek bulduğunu söyledi. Akın Birdal, gazetecilerin "Kongra-Gel'le de görüşecek misiniz" sorusunu "Yeniden silahların susması ve çatışmaların son bulmasını istiyoruz. Bu çağrımızın her iki taraftan da karşılık bulmasını istiyoruz. Tek yanlı da olsa bir ateşkes kararının verilecek olmasının Türkiye'de demokratikleşmenin kanallarını açacağını ve barış savunucularının elini güçlendireceğini düşünüyoruz. Kongra-Gel'e de çağrı yapıyorum buradan. Bir kez daha silahları susturun, yeni yıla ateşsiz, çatışmasız ve kansız girelim" diyerek yanıtladı.

ÖNCEKİ HABER

CHP yönetimi 'rüşvetin'
   belgelerini açıkladı

SONRAKİ HABER

Kurultay protestolu bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...