29 Kasım 2004 22:00

İşgale karşı olanları
   Çağlayan'a bekliyoruz

Emeğin Partisi (EMEP) pazar günü Çağlayan Meydanı'nda büyük bir miting düzenleyecek. İstanbul İl Başkanı Kamil Tekin Sürek, işgale karşı olan herkesi mitinge çağırdı.

Paylaş
Amerika'nın Irak'ta başlattığı katliama karşı tepkiler giderek büyüyor. Türkiye'de birçok yerde gösteriler düzenleyen Emeğin Partisi'nin (EMEP) İstanbul İl Örgütü de önümüzdeki pazar günü büyük bir miting yapacak. İl Başkanı Kamil Tekin Sürek, Irak'taki direnişin Türkiye'nin desteğine ihtiyacı olduğunu belirterek, en geniş desteği sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

İstanbul'da düzenleyeceğiniz mitingin konusu nedir? 5 Aralık Pazar günü Çağlayan Meydanı'nda saat 13.00 ile 16.00 arasında yapacağımız mitingin adı, ana sloganı "Diren Felluce, diren Filistin seninleyiz-ABD vahşetine son"dur. Bildiğiniz gibi ABD Irak halkına yönelik saldırılarını katliama dönüştürdü. Bir şehri kuşatıyor ve şehirde kim yaşıyorsa; kadın-erkek, çocuk-yaşlı demeden yok etmek için havadan ve karadan imha harekatına girişiyor. Bu katliamlarda kullandığı tonlarca bomba ile yetinmeyip, kimyasal silah ve seyreltilmiş uranyum bombaları da kullanıyor. ABD'nin Irak'ta gerçekleştirdiği katliamlarda ölenlerin çoğu silahsız kişilerdi, sivil kişilerdi. Yani ABD Irak'ta savaş suçu işliyor, insanlık suçu işliyor. Ayrıca, ABD'nin Irak'taki katliamlarının yanında yine ABD tarafından desteklenen Siyonist İsrail'in Filistin'de işlediği cinayetler söz konusu. Daha dün yine İsrail iki Filistinliyi öldürdü. Öldürülenlerin biri işine gitmekte olan bir doktordu. Emeğin Partisi olarak Irak ve Filistin'de ABD ve İsrail'in cinayet ve katliamlarını protesto etmek için bir miting yapma kararı aldık. Aslında bu mitingi iki hafta önce yapacaktık. Fakat, en geniş katılımı sağlamak için çeşitli parti ve siyasi gruplarla, örgütlerle görüşmeler yaptık. Bu bizi bir hafta geciktirdi. Geçen pazar için valiliğe başvuru yaptık fakat bizden önce Saadet Partisi aynı tarih ve yer için başvuruda bulunmuş. Saadet Partisi ile birlikte yapabilir miyiz diye görüşmelerde bulunduk ama Saadet Partisi buna yanaşmadı. Dolayısıyla miting bu pazara kaldı.

Mitinge nasıl bir katılım bekliyorsunuz? Bir haftadır miting çalışmalarının temposunu artırdık. Çok sayıda afiş bastırdık ve asmaya başladık. Yüzbinlerce bildiri bastık. Arkadaşlarımız tek tek evleri dolaşarak emekçi halka el ilanlarını veriyor, Irak ve Filistin'deki katliamları anlatıyor. Ayrıca, sendikalara, yöre derneklerine, meslek odalarına, demokratik kuruluşlara gerek yazılı gerekse sözlü çağrılar yapıyoruz. Sosyalist Demokrasi Partisi ve Özgür-Der mitinge katılacaklarını bize ilettiler. İşçi ve kamu emekçisi sendikalarından da ciddi bir katılım bekliyoruz.

Çağrı yaptığınız insanların tepkileri nasıl? Konuştuğumuz, bildiri verdiğimiz herkes ABD ve İsrail'in saldırılarını şiddetle kınıyor. Şimdiye kadar bu saldırıları destekleyen tek bir kişi ile karşılaşmadık. Tabii, bu insanlarla AKP'nin saldırılar karşısındaki tutumunu uzun uzadıya tartışıyoruz. Çünkü, AKP açıkca ABD'nin yanında yer alıyor. Halkın tamamına yakını Irak işgaline ve ABD saldırılarına karşı çıkmasına rağmen AKP işgalci ABD'ye lojistik destek sağlıyor. İşgalcilerin taşeronluğunu yapıyor. Irak'ta öldürülen Türkiyeli şöforler olmasa belki de Türkiye halkı AKP'nin işgalcilere verdiği desteğin farkında olmayacaktı.

Fakat gazetelerde AKP Irak'ta yaşananları katliam olarak tanımladığı için diplomatik kriz yaşandığını yazıyor. Bu açıklama AKP'nin resmi bir açıklaması değildir. Hükümetin hiç değildir. Bir AKP'li, Mehmet Elkatmış böyle bir açıklama yapmıştır. Elkatmış'ın açıklaması tamamen "hamamın namusunu kurtarmak içindir", yani hem Türkiye halkını, hem de homurdanmakta olan AKP tabanını aldatmak amacıyla verilmiş bir demeçtir. AKP ABD karşısında sıkışırsa, bu demeç sadece Elkatmış'ı bağlar diyecektir. İçerde ise "Biz de Irak'taki katliama karşı çıkıyoruz" diye propaganda yapacaktır. AKP Irak işgaline ve katliama karşı çıkıyorsa bunun gereğini yapmalıdır, pratik adımlarını atmalıdır. Bir iki demeç ile kimseyi kandıramaz. AKP Irak işgaline karşı çıkıyorsa işgalcilere destek vermeyi durdurmalıdır. Türkiye Irak'ta işgalcilere direnen güçlere yardımcı olmalıdır. Türkiye'ye Iraklı direnişçileri desteklemek yaraşır.

ÖNCEKİ HABER

'Antik çağ filozofları halen çağdaş'

SONRAKİ HABER

CHP yönetimi 'rüşvetin'
   belgelerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...