29 Kasım 2004 22:00

Çocukların gözünden

İFSAK'ın desteğiyle, çeşitli çocuk yuvaları, çocuklara fotoğraf çekmesini öğreterek, onların gözüyle yaşadığımız hayata pencere açıyor.

Paylaş
İFSAK çocuklarla birlikte gerçekleştirdiği çalışmaları bu yılki fotoğraf günlerinde iki kez fotoğrafseverlerle buluşturdu. Deneyimli fotoğrafçıların gözetiminde fotoğraf çekmesini öğrenen çocuklar, kendi dünyalarını fotoğraf karelerinde bütün neşesi ve hüznüyle yansıtıyorlar. Çocukların çektiği fotoğraflarda çevre sorunları ve sokaklarda yaşayan hayvanlara dikkat çekiliyor, yine çocukların kendi yaşamları ve insani duyarlılıklarının da oldukça kırılgan olduğu bu fotoğraflardan anlaşılıyor.

'Özgür bıraktık' İFSAK'ın fotoğrafçı çocuklar yetiştirmek için giriştiği bu çalışmalara, Aziz Nesin Vakfı Çocuk Cenneti, Eğitim Gönüllüleri Vakfı- Fındıkzade Eğitim Parkı Fotoğrafçı Çocuklar ve Kasımpaşa Çocuk Yuavası katıldı. Kimsesiz çocukların yetiştirilip topluma kazandırıldığı çocuk yuvaları da bu çalışmalara önem vererek hazırlanmış. Özellikle Aziz Nesin Vakfı'ında çocukların çektiği fotoğraflar, fotoğraf sanatçıları tarafından da beğeni topladı. Aziz Nesin Vakfı'nda çocuklar için kurulan fotoğraf atölyesinin başında ise fotoğraf sanatçısı Hüsnü Atasoy bulunuyor. Çocukları bu çalışmalarda tamamen özgür bıraktığını söyleyen Atasoy, geleceğin fotoğrafçılarının yetiştirildiğini söylüyor. Atasoy çocukların şimdiki fotoğrafçılara taş çıkartacak sıkı fotoğraflarla geldiğini belirtiyor. Yaşama duyarlı fotoğraflarla dikkat çeken çocuklar ise fotoğraf çekmesini çok sevdiklerini söylüyorlar.

Şeker ve fotoğraf Çocukların severek, merakla katıldığı fotoğraf atölyeleri, çocukların demesiyle oyun gibi geçiyor. Karanlık odada film banyosu, çekim teknikleri ve siyah-beyaz kart baskısı gibi dersler veriliyor. Çocuklar kendi yaşadıkları yerleri, günlük yaşamlarını ve birbirlerinin fotoğrafını çekmişler. Kasımpaşa Çocuk Yuvası'nda yaşayan Melek "Ben kedilerin fotoğraflarını çektim" diyor, Emrecan futbolcuların fotoğraflarını çekecekmiş ileride. Yasemin ise arkadaşlarının gizliden fotoğraflarını çekmeyi seviyor, çünkü çok komik oluyormuş. Neslihan'sa ilerde fotoğrafçı olabileceğini söylüyor ama daha karar verememiş, şimdilik sokakta oyun oynayan çocukların fotoğraflarını çekmiş. Kasımpaşa Çocuk Yuvası'nın kimsesiz çocukları büyük bir çoşku ile katıldıkları fotoğraf atölyesi çalışmalarından fotoğrafçı olarak çıkacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Kızılırmak daha gür akacak

SONRAKİ HABER

İtalyan tiyatrosunda
   gelenek ve değişmezlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...