29 Kasım 2004 22:00

Önce vur sonra 'terörist' ilan et!

12 yaşındaki ilkokul öğrencisi Uğur Kaymaz'dan sonra bu sefer de Şemdinli'de 19 yaşındaki Fevzi Can isimli çoban askerler tarafından kurşunlandı.

Paylaş
Mardin-Kızıltepe'de yaşanan infazın yankıları sürerken; Hakkâri'nin Şemdinli ilçesi Örencik köyünde Fevzi Can isimli çoban askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Cenazeyi almak isteyen Can'ın yakınlarına, "dur ihtarına uymayan bir terörist ölü olarak ele geçirildi" yazılı bir tutanak imzalatılmak istendi. Tutanağı imzalamayan Can'ın ailesi Kaymakam Mustafa Cihat ile görüşerek yardım istedi. Örencik köyünde çobanlık yapan Fevzi Can (19) önceki gece saat 01.00 sıralarında koyunlarını köye getirmek isterken bölgede devriye gezen Ortaklar Jandarma Karakolu'na bağlı askerler tarafından "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle vuruldu. Çoban, aldığı 2 kurşun yarası ile olay yerinde yaşamını yitirdi. Can'ın cesedi daha sonra askerlerce Şemdinli Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken yakınlarına haber verildi. Cenazeyi almak isteyen Can'ın yakınlarına, askerlerce "Dur ihtarına uymayan bir terörist ölü olarak ele geçirildi" yazılı bir tutanak imzalatmak istendiği öğrenildi. Can'ın dayısı Enver Seyit, tutanağı imzalamadıklarını belirterek, "Askerler bize 'Ya imzalarsınız ya da cenazeyi vermeyiz' diyorlar. Biz de imzalamadığımız için cenaze hastane morgunda bekliyor" dedi.

'Askerler de çoban olduğunu biliyor' Askerlerin tutumu ile ilgili olarak İlçe Kaymakamı Mustafa Cihat Veslihan ile görüştüklerini aktaran Seyit, "Olayın yargısız infaz olduğunu söyledik. Kendisi de bize, 'Ben olayla ilgili gerekli incelemeleri yapacağım. Siz de gerekli girişimlerinizi yapın' dedi. Biz de daha sonra oradan ayrıldık" diye konuştu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkâri Şubesi'ne başvuruda bulunduklarını belirten Seyit, "Eğer tutanak doğru bir şekilde düzeltilmezse cenazeyi almayacağız. Öldürülen terörist değil, çobandır. Askerler de bunu biliyorlar" dedi. İHD Hakkâri Şubesi olayı araştırmak için bir heyet oluşturacak. İHD Şube Başkanı İsmail Akbulut, "Şu an hem genel merkez hem de kendimiz gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra oluşturulacak bir heyetle olay yerine gideceğiz" diye konuştu.

Karakol bilgi vermedi Bu arada Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığı'ndan görevli bir üsteğmen konumları itibariyle bilgi verme yetkilerinin bulunmadığını belirterek, "Sabaha dek konuşsak bile, olayla ilgili olarak size tek bir cümle bile söyleyemem" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Nemada enflasyon bekleniyor

SONRAKİ HABER

Eğitime soğuk engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...