29 Kasım 2004 22:00

Binlerce çiftçiye hapis yolu

Başbakan Erdogan çiftçileri "bu millet yatıp kalkıp size mi çalışacak"diye azarlarken sadece Urfa'da 5 bin 200 pamuk üreticisi icralık oldu. İcralık olmalarını "yanlış tarım politikaları"na bağlayan çiftçiler, borçları ödeyebilmelerinin imkansız olduğuna dikkat çektiler.

Paylaş
Urfa'da 5 bin 200 pamuk üreticisi, 347 trilyon lira dolayındaki tarımsal sulama borcu nedeniyle icralık oldu. Primleri kesilen ve ürünlerine yeterli fiyat verilmeyen pamuk üreticileri borçlarını ödeyemezlerse cezaevine girecekler. Urfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin elektrik borçlarını ödeyemeyecek duruma düştüğünü vurguladı. GAP'ın bir bölümünün devreye girdiği bölgede, sulu tarıma geçilmesiyle ürün deseninin değiştiğini ve pamuk üretiminin, hububat üretimini geride bıraktığını ifade eden Dolap, buna paralel olarak yeraltı sulamasına yönelen çiftçilerin, enerji fiyatlarından dolayı mağdur olduğuna dikkat çekti. TEDAŞ Urfa Müessese Müdürlüğü'nün bir süre önce yaptığı tebligata göre, çiftçilerin tarımsal sulama borcunun 180 trilyon lira dolayında olduğunu aktaran Dolap, şunları söyledi: "Çiftçilerimizin borçları her geçen gün artıyor. Şu anda 5 bin 200 çiftçi, 347 trilyon lira dolayındaki tarımsal sulama borcu nedeniyle icraya verildi. Durumu, bir süre önce Enerji Bakanlığı'na ileterek, borçların taksitlendirilmesini talep ettik. Bize söz verildi. Ancak halen somut bir adım atılmadı. Çözüm

bulunmazsa cezaevleri, çiftçilerle dolup taşacak." Dolap, Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin üçte birinin Urfa'dan karşilandigina işaret ederek, bölgenin tarim potansiyelinin degerlendirilmesi gerektigini de kaydetti.

Ödeyemeyiz Kanter Köyü'nde çiftçilik yapan Hüseyin Demir ise yaklaşik 100 hektar alanda pamuk ekimi gerçekleştirdigini, ancak çeşitli nedenlerle bu yil ürünün tarlada kaldigini belirtti. Pamuk sulamasinda kullandigi enerji karşiliginda TEDAŞ'a, faiziyle birlikte 20 milyar lira civarında borcu olduğunu aktaran Demir, "Bu borcu ödemem mümkün değil. Hakkımda bir süredir icra takibi başlatıldı. Yetkililerden yardım istiyorum" dedi.

Sendikadan tepki Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Genel Başkanı Şevki Konur, Urfalı binlerce çiftçinin icralık olmasının, başbakanının alanlarda üreticileri azarlamak için kullandığı ifadeleri yalanladığına dikkat çekti. Açıklamada, "Destekler çözüm olmuyor. Köylü, tarlasını mazot ile sürüyor. Tarlasını sulamak için çalıştırdığı su pompasında elektrik kullanıyor. Ürün bedeli ihtiyaçları karşılayamıyor. Biz hükümeti DGD'nin de üretime yönelik bir destek olmadığı konusunda defalarca uyardık. Üretimi artırmaya ve üretim maliyetini düşürmeye yönelik bir destekleme politikası hayata geçirilmediği sürece daha binlerce çiftçi icralık olacaktır" denildi.




ŞURA SORUNLARDAN UZAK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca düzenlenen II. Tarım Şûrası, Büyük Anadolu Oteli Kongre Salonu'nda başladi. Şûranın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, üreticilerin sorunları yerine özel sektörün tarımdaki yerini ele aldı. Tarımda özel sektör yatırımlarının son yıllarda arttığını belirten Güçlü, geçen yıl yüzde 2.7 olan toplam tarım yatırımları içinde özel sektörün payının bu yıl yüzde 3.4'e yükselmesini beklediklerini açıkladı. Küçük üreticilerden yakınan Bakan Güçlü, tarım desteklerinin piyasa işleyişini engellediğini ileri sürdü. 3 gün sürecek Tarım Şûrası'nda alınan kararlar üreticileri azarlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Şûranın açılışına da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bazı milletvekilleri, bürokratlar ve sektör temsilcileri katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Hamas'tan ateşkes sinyali

SONRAKİ HABER

Asya'da serbest bölge arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa