29 Kasım 2004 22:00

CIA eli kanıtlandı

ABD hükümetinin, bundan iki yıl önce Venezüella'da yapılan başarısız askeri darbeyi önceden bildiği kesinleşti.

Paylaş
12 Nisan 2002'de Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı düzenlenen darbe girişiminin ABD hükümeti tarafından bilindiği, CIA belgeleri sayesinde kanıtlandı. Ağır sansüre uğradıktan sonra kamuoyuna açıklanan 6 Nisan 2002 tarihli belgelerde "Muhalifi ordu güçleri, bazı üst düzey yetkililer ve Chavez karşıtı gruplar en geç bir ay içerisinde devlet başkanına karşı darbe girişiminde bulunacak. Chavez ve diğer yetkililer tutuklanacak, Ayrıca muhalif askerler ay sonunda yapmayı planladıkları darbe girişimi ekseninde, petrol şirketi PSVSA'da hükümet karşıtı bir grev de örgütlüyor" denildiği görülüyor.

Beyaz Saray inkâr etti ABD'nin Chavez karşıtlarına milyonlarca dolar akıttığı bilinmesine rağmen, Beyaz Saray bu bilgiye sahip olduğunu inkâr etti. Ayrıca CIA yetkilileri gizli servisin, Chavez'e karşı düzenlenen başarısız darbede hiçbir rolünün olmadığını ve ülkede bulunan CIA ajanlarının "sadece politik gündemle ilgili bilgi topladıklarını" iddia etti. Öte yandan CIA belgelerinde darbe ile ilgili bilgilerin kendiliğinden ortaya çıkamayacağını belirten Ulusal Güvenlik Arşivi yetkilisi Peter Kornbluh, "CIA'in askeri darbeyi önceden bildiğine dair somut bilgiler bunlar. Ayrıca gizli servisin bu bilgiyi, Bush hükümetine ilettiği oldukça açık" şeklinde konuştu.

'Suç ortağı ABD' Beyaz Saray veya Ulusal Güvenlik Ofisi darbeyi bildiğini inkâr etmekle yetinirken, Venezüellalı bakan Tarık William Saab "CIA belgeleri, ABD'nin askeri darbenin suç ortağı olduğunu kanıtlamıştır. Durumdan önceden haberdar olan ABD, darbeyi durdurmak için hiçbir şey yapmamıştır" dedi. Daha önce de ABD hükümetinin Venezüella'daki Chavez karşıtlarını finanse ettiğini kanıtlayan Eva Golinger, ele geçirilen CIA belgelerinin "nefret uyandırıcı" olduğunu belirterek "ABD, demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete karşı darbe girişimini önceden bilmesine rağmen neden ülke yönetimini uyarmadı?" diye sordu. Beyaz Saray'ın darbeyi önceden bildiğini inkâr etmesinin de mantıksız olduğunu söyleyen Golinger, CIA belgelerinin Bush'a günlük olarak verilen brifinglerin önemli bir parçası olduğunu ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Afrika'da darbe itirafı

SONRAKİ HABER

BM'ye ABD makyajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...