29 Kasım 2004 22:00

Afrika'da darbe itirafı

The Observer gazetesi, İngiltere'nin, Ekvador Ginesi'ndeki askeri darbe girişiminin her ayrıntısını bildiğini kanıtladı.

Paylaş
Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan Ekvador Ginesi'nin Devlet Başkanı Teodoro Obiang'ı devirmeye yönelik darbe girişiminin ardında ABD ve İngiltere'nin de yer aldığı kanıtlandı. Darbe girişimi Güney Afrika ve Zimbabve istihbaratı tarafından ortaya çıkarılarak engellenmişti. Bir süre önce İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın itirafı ile ortaya çıkan bağlantının belgeleri, The Observer gazetesinde yayımlandı.

Her ayrıntıyı biliyorlardı Belgelerde, İngiltere hükümetinin darbenin tarihi, silahlar ve eylemi yöneteceklerin isimleri gibi ayrıntıları birkaç ay önceden bildiği görülüyor. İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw'un, eski bir SAS komandosunun yönettiği ve İngiltere'nin eski Başbakanı Margaret Thatcher'in oğlu Mark Thatcher'in maddi destek sağladığı darbeye ilişkin hiçbir girişimde bulunmadığına dikkat çekilirken, İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'güvenlik ve istihbarat' konularında yorum yapılmayacağı belirtildi. Bir bakanlık sözcüsü "Ancak konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler uygun biçimde ve gerektiği gibi değerlendirilmiştir" dedi. İngiliz muhalefetinin önde gelen isimlerinden Michael Ancram ise, Starw'un parlamentoda konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermeye çağrılacağını söyleyerek, cevaplanması gereken birçok soru bulunduğunu belirtti.

Stratejik çıkarlar Belgelerde, darbe planları içinde yer alan Güney Afrika Özel Birlileri eski elemanı Johann Smith'in Kasım 2003 ve Ocak 2004 arasında ikişer kez İngiliz istihbarat yetkililerine ve ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine bilgi verdiği görülüyor. Belgelerde darbenin mart ayının ortalarında planlandığı belirtiliyor. Darbe hazırlığındaki grup da, 7 Mart'ta tutuklanmıştı. Amerika ve İngiliz yetkililerin darbe hazırlığını bildikleri halde uluslararası yasalara aykırı bu durumu Gine hükümetine bildirmemeleri, Devlet Başkanı Obiang'ın devrilmesinin bu devletlerce planlandığının kanıtı.

'Sorun çıkmayacak' Darbe hazırlığı sürecinde gelişmelerden haberdar olanlar arasında Avrupa Komisyonu üyesi ve eski bakan Peter Mandelson'un da ismi geçiyor. Mandelson'un darbeciler arasındaki Lübnanlı milyarder Ely Calil ile ilişkisi olduğu belirtiliyor. Beş yıl önce Calil'e Londra'da bir daire kiraladığı belirtilen Mandelson ise, onunla yaptığı hiçbir görüşmede darbe konusunun gündeme gelmediğini öne sürerek suçlamaları yalanladı. Lübnanlı milyarder Celil'in sürgündeki Gineli Severo Moto'yu iktidara getirmek istediği ve "Mandelson beni İngiltere'nin sorun çıkarmayacağına ikna etti" dediği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Onbinler BOP'u lanetledi

SONRAKİ HABER

CIA eli kanıtlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...