29 Kasım 2004 22:00

Onbinler BOP'u lanetledi

Fas'ın başkenti Rabat, 11 Aralık'ta Büyük Ortadoğu Projesi ile ilgili bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Halk ise, sokaklara dökülerek eylemlere başladı.

Paylaş
ABD yönetimi, "Büyük Ortadoğu Projesi"ni (BOP) ilerletmek için adımlar atmaya devam ediyor. Önümüzdeki ay, Fas'ın başkenti Rabat'ta BOP'a destek veren hükümet ve liderlerin katılacağı bir forum yapılacak. Faslılar ise, 11 Aralık'ta yapılacak olan foruma tepkilerini göstermeye başladılar. Pazar günü Rabat'ta düzenlenen ABD ve BOP karşıtı eyleme 50 binden fazla kişi katıldı. BM çoktan öldü! Gösteride İsrail ve ABD bayrakları yakılırken, Birleşmiş Milletler'i, insan haklarını ve baskıcı Arap rejimlerini temsil eden tabutlar da taşındı. Eylemcilerin Irak ve Filistin bayrakları ile İsrail tarafından öldürülen Hamas'ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin'in portrelerini taşıdığı görüldü. Gösteri boyunca "Yenilgi getiren çözümlere hayır", "Felluce direniyor, Arap rejimleri konuşuyor", "İnsanlığın düşmanı, savaşların kışkırtıcısı ABD'ye ölüm" gibi sloganlar atıldı.

11 Aralık toplantısı Eylem; Irak ve Filistin'e Destek Grubu ile "Gelecek Forumu'na Karşı Fas Grubu" adlı şemsiye örgütler tarafından düzenlendi. 11 Aralık'ta yapılacak olan toplantı, "Gelecek Forumu" adını taşıyor. ABD Başkanı George W. Bush, geçtiğimiz haziran ayında bu toplantının düzenlenmesini önermişti. ABD liderliğindeki toplantıya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan 20 civarında ülkenin dışişleri ve maliye bakanlarının katılması bekleniyor. Bunun yanı sıra; G-8 ülkelerinden (ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya, Kanada ve Rusya) ve uluslararası kuruluşlardan katılım olacak. AKP hükümetinin, toplantıya "demokratik ortak" sıfatıyla katılması bekleniyor. BOP nedir? Büyük Ortadoğu Projesi; ABD'nin ekonomik ve askeri gücünü kullanarak, geniş bir coğrafyayı kendi çıkarlarına göre yeniden düzenleme girişimine verilen ad. Proje; 'Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi' adıyla da anılıyor. ABD Kongresi'nde kabul edilen yasa uyarınca; BOP'un "kapsama alanı"nda Arap Birliği üyesi 22 ülke ile, bunlara ek olarak 10 ülke bulunuyor. Bu ülkeler şöyle: Cezayir, Bahreyn, Komor Adaları, Cibuti, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Moritanya, Fas, Umman, Filistin Özerk Yönetimi, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Afganistan, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan.

Müşerref'e karşı gösteri Diğer yandan, Pakistanlı İslamcı gruplar, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in genelkurmay başkanlığından çekilmesi talebiyle Karaçi'de bir gösteri düzenledi. Birleşik Eylem Forumu'nun eylemine 10 bin kişi katıldı. Forum, geçen yıl Müşerref'le yaptıkları anlaşmada, Müşerref'in 31 Aralık'tan önce genelkurmay başkanlığından ayrılması karşılığında 2007'ye dek devlet başkanı kalmasını kabul etmişti. Ancak Müşerref sözünü tutmadı ve halen iki koltuğu da işgal etmeye devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Basra'da radyasyon alarmı

SONRAKİ HABER

Afrika'da darbe itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...