28 Kasım 2004 22:00

Basra'da radyasyon alarmı

Amerikan ordusunun 14 yıldır Irak'a düzenledikleri saldırılarda kullandığı seyreltilmiş uranyum, özellikle Basra ve civarında ölüm saçıyor. Bağdat hükümeti, temizleme çalışmalarına izin vermezken DTÖ ve İngiliz ordusu yardım taleplerini duymamazlıktan geliyor.

Paylaş
Iraklı çevrebilimciler, ülkenin güney şehri Basra'da sağlığı önemli ölçüde tehdit edecek oranda radyasyon bulunduğunu açıkladılar. ABD'nin son 14 yıl içerisinde ülkeye iki kez düzenlediği saldırılarda seyreltilmiş uranyum (SU) kullanılmasının bu sonuca yol açtığı belirtilirken sorunun çözümünün de engellendiği kaydedildi. Zira, ABD'nin atadığı Bağdat hükümeti, biliminsanlarına bölgeyi zararlı maddelerden arındırmak için gereken izni vermiyor. Seyretilmiş uranyum kullanımı sonucu açığa çıkan radyoaktif maddeler ise başta kanser ve doğuştan gelen kalıcı hastalıklar olmak üzere bölgede birçok hayati rahatsızlığın yaygın olarak görülmesine neden oluyor. ABD'nin Irak'ta SU kullandığının kanıtlarından biri Basra Üniversitesi radyoaktif kirlenme bölümü araştırma görevlisi Khashak Wartanian tarafından görüldü. Wartanian, Basra yakınlarındaki Kible'de SU içeren bir mühimmatla vurulmuş iki Irak tankı bulduğunu söyledi. Araştırma görevlisi, daha önce tel örgüyle çevrelenen tankların hemen yanında çocukların oynadığını gördüğünü de belirtti. 2001 yılında Radyasyon Birimi'ni kurmalarından bu yana bu tip tanklarla daha öncede karşılaştıklarını dile getiren Wartanian, yakın çevrede de radyasyon oranının oldukça fazla olduğunu kaydetti.

Tehlike saçıyor Atom bombası atığı olan SU, 4 milyar yıl etkisini sürdürüyor. Plütonyum da içeren SU, radyoaktivite açısından doğada bulunan uranyum kadar tehlikeli. Kıble'de bulunan Iraklılar, bölgenin hem 1991 yılında hem de 2003 yılında ABD bombardımanlarına hedef olduğunu kaydettiler.

Hükümetin umurunda değil Basra Üniversitesi çevre yönetimi bölümü yetkilileri, Bağdat hükümetinin SU içeren bu maddelerin temizlenmesinde yardımcı olmak bir yana engel çıkardıklarını belirtiyor. Yetkililer, araştırmaların azlığından dolayı kendilerinin de yeterli bilgi edinemediğini kaydederken devrik lider Saddam Hüseyin döneminden kalma radyoaktif madde atıklarının da ayrıca tehlike arz ettiğine dikkat çekiyorlar. ABD Savunma Bakanlığı Irak'ta daha önce Su kullandığını kabul ediyor ancak Irak'ta kullanılan SU oranı Pentagon'un kabul ettiğinden iki kat daha fazla. Araştırma görevlisi Wartanian, Irak hükümetinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü ve İngiliz ordusuna da yardım için başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti. Araştırma yetkilileri bugüne kadar 5 kentte SU'dan etkilenmiş tanklara rastladıklarını belirtiyorlar. Dahası SU tehlikesinin farkında olmayan Iraklılar, bu tankları parçalayarak satıyorlar. Irak'ta 1990 yılı ölümcül hastalıklar açısından adeta bir milat. I. Körfez saldırısından önce 5 yaşın altında çocuklarda kanser hastalığına rastlama oranı yüzde 13 iken bu oran bugün yüzde 56'ya yükseldi. 1990 yılında sadece 7 çocukta doğuştan sakatlık görülürken son üç yılda 224 çocuk kalıcı sakatlıklarla doğdu.

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı 496 milyon

SONRAKİ HABER

Onbinler BOP'u lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...