28 Kasım 2004 22:00

GATEKS işçileri
   patronun oyununa gelmedi

Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Gateks'te sendikalaşma çalışması başlayınca, önce 20 işçi işten atıldı, ardından "zarar ettiği" gerekçesiyle fabrika kapatıldı.

Paylaş
Urfa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Gateks'te sendikalaşma çalışması başlayınca, önce 20 işçi işten atıldı, ardından "zarar ettiği" gerekçesiyle fabrika kapatıldı. Bir aylık ücretler ile kıdem tazminatlarını ödemeyen patron, işçilerden, adı İpaş olarak değiştirilen Gateks'te yeniden çalışabilmeleri için tüm haklarından vazgeçtiklerine dair bir dilekçe imzalamalarını istedi. Patronun, işçilerin imzalamasını istediği dilekçe şöyle: "Şirketiniz nezdinde çalışıyorsam da şahsımdan kaynaklanan nedenlerden dolayı işten istifa ediyorum. İstifa nedeniyle iş akdi tarafımca feshedildiğinden Gateks İplik San. A.Ş.nden hiçbir hak alacağım bulunmamaktadır. Bu hususa ilişkin olarak Gateks İplik San. A.Ş.yi ibra ediyorum." Fabrika yönetiminin kendilerini bölmek ve sendikalaşmayı engellemek için bu yola başvurduğunu söyleyen işçiler ise oyuna gelmeyeceklerini belirttiler. Yeni eylemlere hazırlanan işçiler, komiteler oluşturarak, siyasi partileri, kitle örgütleri ve sendikaları gezerek destek istiyor. Mahallelerde ev toplantıları yapan işçiler, birliklerini devam ettireceklerini kaydettiler. Gateks'in ilk çalışanlarından Ahmet Yılmaz, toplantıda, yeni fabrikanın çalışma yetkisine sahip olmadığını belirterek, mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Mehmet Çiftçi fabrikanın aralarındaki birliği bozmak için birçok yola başvurduğunu anlatırken, Hikmet Eser aralarındaki birliği bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini ifade etti. Eser, şimdiye kadar Urfa'da böyle bir hareket olmadığına dikkat çekerek, patronların işçileri bir kâğıtla silmek istediğini belirtiyor. Urfa işçisinin köle olmadıklarının bilincine vardığını belirten Mehmet Hocaoğlu ise sendikalardan maddi değil manevi destek beklediklerini kaydetti. Komite Başkanı Ali Özel, bir taraftan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerini dolaşarak destek arayışlarını sürdürdüklerini, diğer taraftan semt toplantıları yaparak işçileri bilgilendirdiklerini anlattı. Özel, "Sadece işçileri değil, ailelerimizi de bu davanın içine çekmeye çalışıyoruz. Toplantılara işçilerin hemen hemen tümünün katılımı bizleri çok umutlandırdı. Ve bu umut bize eylemlerin yolunu gösterdi. Eğer işveren geri adım atmazsa kitlesel eylemler yaparak onları geri adım atmaya zorlayacağız" dedi.


Ön yargılara karşı da direniyorlar Farklı vardiyalardan kadın ve erkek işçilerin bir araya geldiği toplantıda konuşan 22 yaşındaki işçi Ebru Tabar, yaşadıkları en önemli sorunun zorunlu fazla mesai olduğunu söyledi. Fazla mesaiye kalmadıkları zaman iki günlük yevmiyelerinin kesildiğini söyleyen Tabar, ailesinin geç saatlere kadar çalışmasını uygun bulmadığını ifade etti. İşe geri dönmek istedğini belirten Tabar, bir kaç kişi dışında kimsenin öne çıkmamasını eleştiriyor. Ebru Tabar'ın amcasının kızı Havva Tabar çalışma koşulları nedeniyle ailesi tarafından işten çıkmaya zorlandığını, işini kaybetmemek için sendikalaşma çalışmasına katıldığını anlattı. Ebru'nun babası Abdül Kadir Tabar da kızının 16 saat mesaiye kaldığını belirterek, bunu benimsemediklerini söyledi. Kızlarının verdiği mücadelenin arkasında olduklarını ifade eden Tabar, Urfa'da sendikalaşma mücadelesinin başarıya ulaşmasının önemli olduğunu düşünüyor. 17 yaşındaki Sibel Tabar da sonuna kadar direneceklerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

'Toplumsal muhalefeti örmeliyiz'

SONRAKİ HABER

'Ev işçileri sendikalaşabilir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...