28 Kasım 2004 22:00

Emekliler zam bekliyor

Beş milyonu aşkın emekli, dul ve yetim maaşlarına 2005 yılı için yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Emekli örgütleri, en düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşının, en düşük memur emeklisi maaşı düzeyine yükseltilmesini istiyor.

Paylaş
Milyonlarca emekli, hükümetten, kendilerini açlık sınırında yaşatan maaşlarının düzeltilmesini istiyor. Yaklaşık 5 milyon 400 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetim, maaşlarına 2005 yılı için yapılacak zam oranını merakla bekliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, geçen yıl sonunda açıklanan oranlar doğrultusunda, ocak ve temmuz 2004'te yüzde 10'ar zam verilmişti. Yapılan zamların ardından, en düşük SSK emeklisi maaşı 400 milyon liraya, ortalama maaş 438 milyon liraya, tavan maaş ise 717 milyon liraya çıkmıştı. En düşük Bağ-Kur emeklisi maaşı ise 273 milyon liraya, en yükseği 892 milyon liraya yükselmişti.

Memur meklileri baz alınıyor Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, açlık sınırının 500 milyon lira olduğunu hatırlatarak, emeklilerin açlık sınırının altında maaş almalarının "üzüntü verici" olduğunu söyledi. Ergün, "Bu ayıbın mutlaka giderilmesi gerekiyor. Emekliler sefilleri oynuyor, halimiz perişan. Bunun ortadan kaldırılması için, en düşük işçi emekli aylığının, en düşük memur emekli aylığının seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. Bu da, bizim için yaklaşık 160 milyon liralık zammı ifade ediyor" dedi. Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hasan Çavuşçulu da, Bağ-Kur'dan asgari ücretin bile altında maaş alanlar olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Bu durum mutlaka düzeltilmeli. En düşük Bağ-Kur emekli aylığının en düşük memur emekli aylığı seviyesine yükseltilmesini istiyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Farklılığa evet, ayrılıkçılığa hayır

SONRAKİ HABER

'Toplumsal muhalefeti örmeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...