28 Kasım 2004 22:00

Şiiler 'Seçim yapılacak' dedi

Iraklı Şii din adamları, seçimler konu-sunda ABD yönetimine destek verdi.

Paylaş
Irak'ta 30 Ocak'ta yapılması öngörülen "genel seçimler" ile ilgili tartışmalar sürüyor. Sünni liderler seçimlerin ertelenmesini isterken, Şii din adamları, seçimlerin ertelenmesinin "kabul edilemez" olduğunu ilan ederek ABD'ye destek verdi. Büyük Ayetullah Muhammed Said El Hekim'in oğlu Muhammed Hüseyin el Hekim, Necef'te yaptığı açıklamada, "Merce-i Taklit, seçimlerin ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Seçimlerin tarihi tartışma konusu yapılamaz, bu kesindir" dedi. Aralarında Şii lider Büyük Ayetullah Ali Sistani'nin de bulunduğu dört büyük Ayetullah'ın da aynı tutumu paylaştığını belirten El Hekim, "seçimlerin yapılmasının BM ve Irak hükümetinin kararı olduğunu ve bu konuda tüm siyasi partilerin anlaşma içinde olduğunu" ekledi. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de, seçimlerin yapılmasından yana tutum aldı. Hatemi, seçimlerin "en kısa sürede" yapılmasını istedi ve bu seçimlere "tüm grup ve aşiretlerin katılması gerektiğini" söyledi.

Kürt partilerinin tutumu İki büyük Kürt partisi de, 30 Ocak'ta yapılacak seçimlere katılmaya hazır olduklarını bildirdi. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) internet sitesindeki habere göre, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile birlikte yayınlanan ortak bildiride, her iki partinin belirlenen tarihte seçimlere katılmaya hazır oldukları belirtildi. Bildiride, ancak diğer siyasi güçler Irak'taki bazı bölgelerde durumun kötüleşmesinden dolayı seçimlerin ertelenmesini isterlerse, buna karşı çıkmayacakları kaydedildi.

Saldırı ve çatışmalar Irak'ın birçok bölgesinde direniş saldırıları ve çatışmalar devam ediyor. Dün ve önceki gün yaşanan bazı gelişmeler şöyle:
  • Bağdat'ın kuzeyindeki Diyala bölgesinde, direnişçilerle Irak ulusal muhafızları arasında çıkan çatışmada vali yardımcısının 3 koruması öldü. Aynı bölgedeki Samarra kentinde bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Yine Samarra'da ABD için çalışan Iraklı bir kamyon şoförü ve 2 ulusal muhafız öldürüldü.
  • İşgale destek veren Irak Komünist Partisi'nin yöneticilerinden Muneer Caber, Diyala'da öldürüldü.
  • Bakuba kentinde bomba yüklü bir aracın, Amerikan konvoyu yakınında patlaması sonucu 3 sivil yaralandı.
  • Kerkük'te bir karakola düzenlenen saldırıda bir polis öldü, 3 polis yaralandı.

  • ÖNCEKİ HABER

    'Yolun sonu özgürlük'

    SONRAKİ HABER

    Filistinli mahkûmlar işkence altında

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa