27 Kasım 2004 22:00

Tersanelerde ortak çözüm arayışı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ve Tuzla Tersane İşçileri Komitesi ortak toplantı düzenledi. "Tersanelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" konulu toplantı MMO Kartal İlçe Temsilciliği'nde yapıldı.

Paylaş
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi ve Tuzla Tersane İşçileri Komitesi ortak toplantı düzenledi. "Tersanelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" konulu toplantı MMO Kartal İlçe Temsilciliği'nde yapıldı. Toplantıda, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından örgütlülüğün önemi vurgulandı, Tersane İşçileri Komitesi'nin sürdürdüğü çalışmlar hakkında bilgi verildi. Tersanelerdeki taşeronlaşmayı ve insanlık dışı çalışma koşullarını anlatan işçiler, mühendislerden daha fazla duyarlılık beklediklerini dile getirdiler. İşçi Komitesi adına konuşan Ali Doğan, Tuzla'da kurulu 47 tersanede, yaklaşık 20 bin işçinin, tek kuralın kuralsızlık olduğu, 1800'lü yılları anımsatan koşullarda çalıştığını söyledi. Bu duruma karşı, "işçilerin kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi gerektiği" fikrinden yola çıkarak bir komite oluşturduklarını belirten Doğan, ilk olarak kayıtdışı çalışmanın önlenmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, tam donanımlı bir SSK hastanesi kurulması, iş güvenliği ve iş güvencesinin sağlanması talepleriyle topladıkları 3 bin imzayı yetkililere ulaştırdıklarını anlattı. Şikâyetleri üzerine, sigortasız işçi çalıştırdığı için 7 taşerona ceza kesildiğini söyleyen Doğan, "SSK hastanesi kurulmasını istemiştik. Kurulmuyor ama GİSBİR, işçilerin ve işverenlerin yararlanacağı bir hastanenin inşaatına başladı. Her tersaneye bir ambulans istemiştik bu tam olarak yerine getirilmese de 2-3 ambulans tahsis edildi" diye konuştu.

Baret çıkıyor Komite olarak çalışmalarının sürdüğünü, önümüzdeki günlerde asgari ücretin insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilmesi için imza kampanyası başlatacaklarını açıkladı. Doğan, ayrıca 1 Aralık'tan itibaren Baret isimli bir gazetenin yayınına başlanacağını da duyurdu ve işçileri gazetelerine sahip çıkmaya çağırdı. Makina Mühendisleri Odası adına yapılan sunuşlarda ise işçilere İş Kanunu'nun konuyla ilgili maddeleri, işverenlerin alması gereken tedbirler ve odaların yaptığı kontroller hakkında bilgi verildi. TMMOB adına konuşan Bilgin Candemir İş Yasası ile ilgili bir sunum yaptı. MMO İş Güvenliği Komisyonu üyesi Fikret Özcan da işçilere tersanelerde alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Toplantı ortak çalışmanın devam ettirilmesi kararıyla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

'Kavgayı büyütelim' çağrısı

SONRAKİ HABER

'Hastanelere el koyamazlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...