27 Kasım 2004 22:00

Amerika'ya öfke büyüyor

Dün Amerikan vahşetine karşı yine gösteriler düzenlendi. Gösterilerin ilk adresi ABD Büyükelçiliği oldu. Büyükelçilik önüne gelen Diyanet görevlileri, ABD'ye karşı sloganlar attıktan sonra toplu olarak Iraklılar için dua ettiler.

Paylaş
Amerika'nın Felluce'de giriştiği vahşi katliam, savaş karşıtı tepkileri yeniden alevlendirdi. Amerikan askerlerinin camide yaralı Iraklılar'ı kurşuna dizmesi ile birlikte yeniden sokaklara taşan tepki, her geçen gün büyüyor. Meclis'in içinden gelen sert açıklamaların yanında Diyanet de bir bildiri yayınlayarak savaşın bir vahşete dönüştüğünü bildirdi. Dün Amerikan vahşetine karşı yine gösteriler düzenlendi. Gösterilerin ilk adresi ABD Büyükelçiliği oldu. Büyükelçilik önüne gelen Diyanet görevlileri, ABD'ye karşı sloganlar attıktan sonra toplu olarak Iraklılar için dua ettiler. Tüketiciler Birliği ise Amerikan mallarına karşı boykot çağrısında bulundu. Eylemler bugün de sürecek.

Diyanet'ten de tepki Kitle örgütleri ve insan hakları kuruluşlarından sonra Diyanet de katliama tepki gösterdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaşananların "Önlenemez bir insanlık felaketine dönüştüğünü" bildirdi. Diyanet, Irak'ta son dönemde yaşananların farklı din ve kültür mensupları arasında, yüzyıllar boyu sürmesi muhtemel kin ve nefret tohumlarının ekilmesine yol açacağı uyarısında bulundu.

İnsanlık suçu Diyanet'ten yapılan yazılı açıklamada "Özellikle barış ve esenlik mekânları olan mabetlerin amacı dışında kulanılması, insanlığın ortak mirasının sorumsuzca tahrip edilmesi, çocukların ve masum insanların insafsızca katledilmesi, bir insanlık ayıbı ve suçudur" denildi.


EMEP'TEN EYLEME ÇAĞRI Emeğin Partisi (EMEP) bugün AKP Ankara İl Binası önünde ABD'nin Felluce katliamını ve ABD'ye destek sunan AKP Hükümeti'nin tutumunu protesto edecek. EMEP Ankara İl Örgütü tarafından dağıtılan bildirilerle bugün saat 14.00'de AKP'nin "Kocatepe Camisi yanı Dr. Mediha Eldem Sokak No: 75" adresindeki il binası önünde yapılacak protestoya tüm Ankaralılar davet edildi. EMEP Ankara İl Örgütü'nden dün yapılan yazılı açıklamada ABD'nin Felluce'de günlerdir sürdürdüğü katliamın insanlığını kaybetmemiş herkes tarafından kaygıyla izlendiğine dikkat çekilerek, "Sivillerin camilerde infaz edilmesinden tutun da 15-50 yaş arasındaki herkesi vurma emri alan Amerikan askerlerinin yüzlerce masum insanı sokaklarda öldürmesine kadar hepimizin tüylerini diken diken eden görüntüler karşısında artık sessiz kalamayız" denildi. Bu katliama AKP Hükümeti'nin maddi, manevi, lojistik askeri desteğinin sürdüğüne işaret edilen açıklamada, yoksul kamyon şoförlerinin ölüme gönderildiği belirtildi. Açıklamada "Bu vahşet karşısında sessiz kalmak bu vahşeti onaylamaktır" ifadesine yer verildi.


ELÇİLİK ÖNÜNDE DUA Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen üyeleri de, ABD Büyükelçiliği önünde "katil ABD", "kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganları ile ABD'yi protesto ederek, ABD katliamının sona ermesi için dua ettiler. "Terörist ABD", "Zalimlere lanet" dövizleri taşıyan Diyanet-Sen üyelerine seslenen Diyanet-Sen Başkanı Ahmet Yıldız, ABD saldırılarının ramazan ayında bile devam ettiğini hatırlatarak, ABD'nin kutsal sayılan bütün mekânlara saldırdığını, Irak'ta insanlık onurunu çiğnediğini söyledi. Yıldız, son günlerde ortaya çıkan görüntülerin Irak'a "insan hakları ve özgürlük" getireceklerini söyleyenlerin gerçek yüzünü ortaya çıkardığını dile getirerek, tüm dünya halklarının ve örgütlerin bu katliama sessiz kaldığını söyledi. Açıklamanın ardından sendikacılar, dünyada işkence ve katliamın sona ermesi ve tüm insanlığın barış ve huzur içinde yaşaması için dua ederek, elçiliğin kapısına siyah çelenk bıraktılar.


ABD MALLARINA BOYKOT ÇAĞRISI Tüketiciler Birliği, her yıl 27 Kasım'da gerçekleştirilen "satın almama günü" nedeniyle ABD Büyükelçiliği önünde yaptığı eylemde, Irak'ta süren katliamların önüne geçmek için ABD mallarını boykot etmeye çağırdı. Her yıl gerçekleştirilen "satın almama günü" nedeniyle ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Birlik üyeleri, "cephane bizden değil, ABD mallarını boykot et" dövizleri ile tüm halkı ABD mallarına boykot etmeye çağırdı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, "tüm dünya ile aynı anda, 27 Kasım günü, 24 saat boyunca hiçbir şey satın almıyoruz; küresel vahşet son buluncaya kadar da, ABD mallarını hiç satın almayacağız" dedi. Bol, bu yıl gerçekleştirilen "satın almama günü" eylemlerinin öncekilerden farklı olarak, bir yandan tüketim çılgınlığına, diğer yandan da, Ortadoğu'da yaşanan küresel kapitalist saldırı ve ABD'nin vahşi saldırısını protesto etme amacı taşıdığını söyledi. Bol, ABD ile birlikte anılan markaların, ABD'nin sürdürdüğü saldırıları desteklediğini dile getirerek, "satın aldığımız her ABD malı, vahşetin devam etmesine neden oluyor. O nedenle ABD vahşeti bitene kadar, ABD mallarını almayalım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Londra'da Türk filmleri

SONRAKİ HABER

SAVAŞIN BEDELİNİ
    KADINLAR ÖDÜYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...