27 Kasım 2004 22:00

Bakan yalan söylüyor

Nükleer santral yapımına dayanak bulmaya çalışan Bakan Güler halka eksik ve yanlış rakamlar açıklıyor. EMO'nun hesapları Güler'in yalanını ortaya koyuyor.

Paylaş
Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2010 yılında enerji darboğazıyla karşı karşıya kalınacağını söylüyor. Bakanın hesaplamalarına göre 2010 yılında enerji ihtiyacı 294 milyar kwh olacak. Su ve kömür kaynaklarının tam kapasite kullanırsak bu rakamın ancak 250 milyar kwh'nin karşılanabileceğini ileri süren Bakan Güler, bu hesaplamalarıyla nükleer santralle dayanak oluşturmaya çalışıyor. Ancak Bakan Güler'in eksik ve hatalı rakamlarla konuştuğunu Elektrik Mühendisleri Odası'nın hesaplamaları ortaya koydu. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler'in gazetemize verdiği bilgilere göre mühendislerin hesaplamasıyla 2010 yılında enerji arzı Bakan Güler'in dediği gibi 294 milyar kwh değil 224 milyar kwh. EMO'nun hesaplamalarına göre de 2030 yılına kadar kendi öz kaynaklarını kullanarak Türkiye hiçbir enerji sıkıntısı çekmeden enerji güvenliğini sağlayabilir. Bakan Güler, su kaynaklarının tümü kullanıldığında toplam üretilebilecek olan elektrik miktarını 126 milyar kwh olduğunu söyledi. Güler'in enerji ihtiyacını fazla gösterdiğini belirten EMO Başkanı Ulusaler ise hesaplamalara göre Türkiye'nin hidrolik potansiyeli 190 milyar kwh. Ayrıca Ulusaler AKP'nin seçim bildirgesine de atıfta bulundu. AKP'nin de bildirgesinde hidrolik kaynakların potansiyeli 190 milyar kwh olarak yer aldı. Ulusaler, ayrıca Güler'in daha önce enerji darboğazını 2006 yılında yaşanacağını söylediğini hatırlatarak, EMO'nun hesaplamaları yüzünden bu "darboğaz" yılını 2010'a ötelediğini belirtti.

Yüzde 42 arz fazlası var EMO Yönetim Kurulu Başkanı Ulusaler, EMO'nun hesaplarına göre şu an yüzde 42 civarında arz fazlası olduğunu vurguladı. Ulusaler'in verdiği bilgilere göre, bugün Türkiye'de gerçek enerji arzı 38.100 megawatt. Gerçek talep ise 117 milyar kwh. Buna yaklaşık 29 milyar kwh kayıp-kaçak eklenirse 2004 üretimi 146 milyar kwh'i buluyor. 2004 yılı ilk 6 ay brüt üretimi 72.472 milyar kwh. Bu üretimin yüzde 47.36'sı sanayide, yüzde 23.31'i meskenlerde, yüzde 12.02'si ticarethanelerde, yüzde 4.60'ı kamuda, yüzde 1.14'ü tarımsal sulamada, yüzde 1.11'i şantiyelerde, yüzde 3.15'i sokak aydınlatmalarında kullanılıyor. Bu hesaplamalara bakıldığında günümüz itibariyle Türkiye'de yüzde 42 civarında arz fazlası bulunuyor. Ulusaler, bugün için yeni santrallere ihtiyaç olmadığını dikkat çekerken, geleceğe yönelik yatırımlar açısından yeni santrallere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Elektrik enerjisi talebinde sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme gibi etkenlerden dolayı artış olacağını söyleyen Ulusaler, ancak artışın doğru saptanması gerektiğine dikkat çekti. Ulusaler, eksik ve hatalı hesaplamalarla, yanlış yatırımlar yapıldığında yine devletin kaybettiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Allavi erteleme istedi

SONRAKİ HABER

Yine aynı senaryolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...