27 Kasım 2004 22:00

Barguti seçimlere girmiyor

El Fetih'in Mahmut Abbas'ı aday göstermesinin ardından seçimlere bağımsız aday olarak katılabileceği açıklanan Barguti çekildi.

Paylaş
İsrail cezaevlerinde bulunan El Fetih liderlerinden Mervan Barguti'nin 9 Ocak'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayacağı açıklandı. İsrail'in verdiği özel izinle Barguti'yi cezaevinde ziyaret eden Filistin yönetimi ve İsrail meclisi üyeleri bir süredir adaylıktan çekilmesi yönünde Barguti'ye baskı yapıyordu.

Abbas'a destek Filistin yönetimi bakanlarından Kadura Fares, cuma günü 'özel izinle' gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Barguti'nin Mahmut Abbas'ı destekleyeceğini söyledi. Fares önceki gün Ber Şeva'daki Nafha Hapishanesi'nde bulunan Barguti'yi ziyaret ettikten sonra Barguti'nin açıklamasını basına duyurdu. Fares'in okuduğu açıklamaya göre, Barguti "El Fetih üyelerine Abbas'a destek vermeleri" çağrısında bulundu. Açıklamada Barguti'nin ayrıca Filistin halkına intifadayı sürdürme çağrısı yaptığı bildirildi. Fares, Barguti'nin aday olmama kararını El Fetih'in birliğini koruma amacıyla aldığını söyledi ve yandaşlarından resmi aday Mahmud Abbas'a destek vermesini istediğini aktardı. El Fetih, Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın ziyaretinin ardından Mahmut Abbas'ın adaylığını açıklamıştı. Bunun ardından Barguti'nin de seçimlere bağımsız aday olarak katılabileceğini duyurması tartışmalara neden olmuştu. İsrail radyosunda verilen bir haberde ise Barguti'nin adaylıktan vazgeçirilmeye ikna edilmesi için İsrail yönetiminin Fares'e ve bazı milletvekillerine özel ziyaret izni verdiği belirtildi. İsrail başbakanı Ariel Şaron'un da Knesset'in Arap üyelerine Barguti'yi seçimelerden çekilmeye ikna etmek için ziyaret izni verilmesini onayladığı ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

François neden öldü?

SONRAKİ HABER

Irak'ta tutuklu sayısı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa