27 Kasım 2004 22:00

Seçim yenilenebilir

ABD destekli muhalefetin gösterilerine sahne olan Ukrayna'da siyasi krizin çözülmesi için girişimlere başlanırken Ukrayna parlamentosu olağanüstü toplanarak seçimlerin iptalini görüştü.

Paylaş
Ukrayna parlamentosu, devlet başkanlığı seçim sonucunun yarattığı krizi ele almak üzere olağanüstü toplandı. Parlamentonun olağanüstü oturumunda yeterli çoğunluğun sağlandığı bildirildi. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodimir Litvin ise, yaşanan krizden çıkış için "en gerçekçi" çözümün seçimin iptali olacağını söyledi. Litvin, parlamentonun olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada "Seçim yolsuzlukları ve yoğun ihlallerle ilgili karşılıklı suçlamalar göz önüne alındığında en gerçekçi siyasi karar, seçimin geçersiz olduğunu kabul etmektir" dedi. Bu arada, parlamento dışında toplanan ve sayıları 100 binden fazla olduğu bildirilen Yuşçenko taraflarlarının, seçimin yeniden yapılması yönünde sloganlar attığı bildirildi. AB dönem başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot da, Ukrayna'da yıl sonuna kadar yeni seçimlerin yapılmasını istediklerini belirtti.

Yuşçenko: Seçim yenilenmeli Ukrayna'da seçimlerinin ardından girilen kriz durumunun çözülmesi için girişimler başlatılırken ABD destekli muhalifetin lideri Viktor Yuşçenko, sadece seçimin ikinci turunun yenilenmesinin müzakere edilmesini kabul ettiğini söyledi. Yuşçenko önceki gün; Viktor Yanukoviç, Devlet Başkanı Leonid Kuçma ve yabancı arabulucuların katıldığı toplantının ardından, krizin acilen çözümünün şart olduğunu belirterek eyleme geçmeden önce birkaç günlük süre tanıdıklarını söyledi. İki lider, önceki akşam görüşmelere başlamıştı. Görüşmede, Avrupa'dan üç arabulucu; AB'nin dış politika yetkilisi Javier Solana, Aleksander Kwasniewski ve Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus da hazır bulundu.

Rusya müdahale istemiyor Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna'da yaşanan krize çözüm amacıyla yabancı ülkelerin devreye girmesinden rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Lavrov, "Bazı başkentler, Avrupa'nın sınırlarını yeniden çizmek istiyor" dedi. ABD Başkanı George Bush ise uluslararası topluluğun Ukrayna'daki krizi takip ettiğini yineledi. Öte yandan, Ukrayna'da yaşananları tehlikeli bir oyun olarak niteleyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimi üzerine oynanan çok tehlikeli oyun bittiğinde umarım sağduyu hakim olur" dedi. Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev ise , Başbakan Viktor Yanukoviç'e kutlama mesajı gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

Mektup

SONRAKİ HABER

François neden öldü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa