26 Kasım 2004 22:00

Kargo direnişi yayılıyor

Ağır sömürü koşullarına karşı TÜMTİS'te örgütlenen Kargo Lider işçilerinin direnişi yayılıyor. Kargo Lider işçileri İstanbul'un ardından İzmir'de de sendika, sigorta, sekiz saatlik iş günü ve insanca yaşanacak ücret talebiyle direnişe başladı.

Paylaş
Kargo Lider'in İstanbul Şubesi'nin ardından, İzmir Şubesi işçileri de insanca yaşamak için direnişe geçti. Sendika, sigorta, sekiz saatlik iş günü ve insanca yaşanacak ücret talebiyle hafta içi direnişe başlayan İzmir'deki Kargo Lider işçileri, dondurucu soğuğa rağmen işyeri önündeki eylemlerini sürdürüyorlar. Direnişteki işçilerden Mehmet Cahit Gültepe, 13 aylık işçi olduğunu ancak, sadece son dört ay sigorta piriminin ödendiğini söyledi. Gültepe işyerindeki çalışma koşullarını şöyle anlattı. "Günde 15-18 saat çalışıyoruz. Ücretimiz, asgari ücretin altında. Asgari ücrete gelen zam ise ancak 3-4 ay sonra veriliyor. 300 milyon lirayla geçinmeye çalışıyoruz. Bir de bizi işten atacakları söylentilerini duyunca sendikaya üye olmaya karar verdik." Yine 13 aylık işçi olan Serkan Ürün'ün ise sigorta pirimi hiç ödenmemiş. Fazla mesai karşılığında para verilmediğini, ücretlerin ise cep harçlığı gibi parça parça ödendiğini anlatan Ürün, sendikaya üye oldukları için işten atmayla tehdit eden patronun, işçiler tepki gösterince geri adım attığını anlattı.

Kabul edilene kadar Taleplerinin kabul edilmesi için direnişe geçtiklerini anlatan Ramazan Yavuz, örgütlenmeden önce sorunları dile getiremediklerini ve patronun kendilerini muhatap almadığını belirterek "Şimdi ise patrona karşı sendikamızla birlikte hareket ediyoruz. Örgütlü hareket etmenin gücünü hissetmeye başladık" diye konuştu. İlk kez sendikal mücadele verdiğini ifade eden Murat Gökçe de başaracaklarına inandıklarını ve bunun için mücadele ettiklerini söyledi.

Direnişi kıramadılar Direniş kararını işçilerle birlikte aldıklarını dile getiren TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Cafer Kömürcü, "Patron direnişimizi kırmak için elinden geleni yapıyor. Kamyonlardaki malları başka kargolarda indirip boşaltmaya çalıştı. Ancak dört kamyonu da bulup buraya getirdik. Direnişi kırmaya çalışan diğer kargoları uyardık" diye konuştu. İşçilerin kısa bir zamanda örgütlenmelerine rağmen kararlı olduklarını belirten Kömürcü, direnişin başarıyla sonuçlanacağını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Peker ve ekibine dava

SONRAKİ HABER

Çankaya'da mücadele birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...