26 Kasım 2004 22:00

Anket soygunu önlendi

Yenimahalle İlçe Eğitim Müdürlüğü'nün ilköğretim okulları ve liselerde yapmayı planladığı anket soygunu durduruldu.

Paylaş
Yenimahalle İlçe Eğitim Müdürlüğü'nün ilçedeki tüm okullarda, anket karşılığında öğrencilerden 1.5 milyon lira toplaması üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçerek, uygulamayı durdurdu. Anketin dağıtımını ve teknik işlerini bir firmaya ihale ile veren İlçe Eğitim Müdürlüğü, yaklaşık 100 bin öğrenciden 150 milyar lira toplamayı hedefliyordu. Ankara'da tepkilere neden olan anket soygunu, Yenimahalle İlçe Eğitim Müdürlüğü'nün, "öğrencilerin psikolojik durumlarını tartmak" gerekçesiyle ilçedeki tüm ilköğretim okulları ve liselerde hafta başından itibaren "sorunlarıma bakış" başlıklı bir anket uygulamasıyla başladı. Anketin teknik işleri ve dağıtımını Bikom adlı firmaya ihale eden müdürlük, anket karşılığında ise öğrencilerden 1.5 milyon lira topladı. Öğrencilerden anket karşılığı para toplamak zorunda kalan ve bu durumdan rahatsız olan öğretmenlerin şikâyeti üzerine Eğitim Sen 2 No'lu Şube devreye girerek, İlçe Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım ile görüştü. Şube yöneticileri uygulamanın durdurulmasını aksi taktirde, suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdiler. Yöneticiler, şikâyetlerini Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünü de bildirdiler.

Anket masrafları Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise dün olaya el koyarak, anket karşılığı para toplanmasının önüne geçti. Anket uygulamaya devam edecek, ancak para toplanamayacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, anketin masraflarının çıkarılması için böyle bir uygulamaya gittiklerini savunurken, masrafları bundan sonra nasıl çıkaracaklarını bilemediklerini söylediler. Bikom Firması Genel Müdürü Özhan Aygünsel ise kendilerinin anketin tüm dağıtım, programlama, paketleme işlerini yaptıklarını dile getirerek, toplanan paranın kendileri ile ilgisi olmadığını, İlçe Eğitim Müdürlüğü'nün tasarrufu olduğunu belirtti.

Özelleştirme pratiği Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, anket karşılığı para toplanmasını, eğitimin özelleştirilmesinin pratiğe yansıması olarak değerlendirdi. Okul idarelerinin yapmak zorunda oldukları asli görevlerini ücret karşılığı yapmaya başlamalarının eğitimin ticarileşmesi açısından oldukça anlamlı olduğunu dile getiren Bozdoğan, rehberlik hizmetlerinin paralı yapılamacağının altını çizdi. İlçede, ilköğretim ve liselerde 100 bin kadar öğrenci bulunuyor; bu ise anket karşılığı müdürlüğün kasasına 150 milyar liranın girmesi anlamına geliyordu.

ÖNCEKİ HABER

İnfaz Meclis'e geliyor

SONRAKİ HABER

Dönüşüm değil tasfiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...