26 Kasım 2004 22:00

Grev hakkı için ortak direniş

Fransa'da yaklaşık bir ay önce devlet demiryollarında grev hakkının kısıtlanması için hükümetle sendikalar arasında imzalanan anlaşmaya karşı başkentte 50 bin demiryolcu yürüdü.

Paylaş
Fransa'da yaklaşık bir ay önce devlet demiryollarında grev hakkının kısıtlanması için hükümetle sendikalar arasında imzalanan anlaşmaya karşı başkentte 50 bin demiryolcu yürüdü. SNCF'de (Devlet Demiryolları Ulusal İşletmesi) yetki sahibi sekiz sendika federasyonunun ortak çağrısıyla tertiplenen eylem sırasında birçok hatta ulaşım durdu. Kamu sektöründe grev ve eylem hakkının korunması için başkent Paris'te yürüyen onbinlerce demiryolu çalışanı, hükümetin sektörü "rekabete açmak" gerekçesiyle başlattığı girişimleri protesto ederken, bir ay önce imzalanan "tarihi anlaşmayı" da çöpe attıklarını ortaya koydular.

Bakan görüşmeyi kabul etti Önceki gün öğleden sonra başlayan yürüyüşte, sekiz sendika federasyonunun genel sekreterlerinin ortak bir pankart taşıdığı görüldü. Miting, akşama doğru Ulaştırma Bakanlığı binası yakınında son buldu. Sendikaların ulaştırma bakanıyla görüşme taleplerini önce kabul etmeyen bakan, akşam yaptığı açıklamada "hükümetin her an diyaloga açık olduğunu" belirterek 6 Aralık'ta sendikacılarla görüşebileceğini dile getirdi. SUD demiryolu federasyonu bu tarihte ulusal eylem yapılması önerisi getirirken, diğer federasyonlardan şimdilik ses çıkmış değil. Bir ay önce hükümetle masaya oturup bakanlığın sunduğu metne imza atan sendikalar da, eyleme katılmışlardı. Bundan iki yıl önce yine başkentte 80 bin demiryolu emekçisinin eylemiyle, sektörde planlanan birçok saldırı paketi geri çekilmişti. Perşembe günü başkent kaldırımlarında endişelerini ortaya koyan demiryolcular, "Yine aynı saldırı paketinin masada olduğunu, ortak bir güçlü karşı çıkış olmazsa bu kez bu paketin geçirileceğini" vurguladılar.

İşten atma hazırlığı SNCF yönetimi, 2005 bütçesini açıkladığı bugünlerde 3500 kişiyi işten atmaya hazırlanıyor. Patronlar da, Avrupa çapında demiryolu sektöründe özelleştirmenin daha hızlı gerçekleşmesi için hükümete baskı yapıyorlar. Geçtiğimiz ay, Fransa'da ilk kez bir sektörde grev hakkına karşı bir sözleşme imzalanmıştı. "Greve, eyleme geçmeden ortak uyum ve uzlaşma yolunun bulunması" ilkesiyle imzalanan bu sözleşme aslında yıllardan beri patronların dayattığı "ulaşımın her koşulda durmaması" talebinin kabul edilmesi anlamına geliyordu. Sözleşmeye imza atmayan SUD ve FO sendika federasyonları, bu anlaşmayı "tarihi geri adım" olarak değerlendirirken, CGT'nin böylesi bir sözleşmeye imza atması tabanda tepki toplamıştı. 50 bin demiryolcunun katıldığı önceki günkü mitingde konuşan CGT demiryolu federasyonu sekreteri Didier Le Reste, bu eylem ile hem çalışanların haklarını savunmak, hem de sektörün kuralsızlaştırmasını önlemek istediklerini belirterek, hükümetin taleplerini duyması gerektiğini açıkladı. FO sendika federasyonu sekreteri, "SNCF, Avrupa çapında sektörü vahşi bir rekabete açmaya çalışıyor" derken, SUD-Rail sendikası temsilcisi, "işten atma planlarına, grev ve eylem hakkına saldırı paketlerine karşı iki günlük eylemden sonra aralık ayında ortak eylem düzenleme" çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Darbeler zincirinde son halka

SONRAKİ HABER

Sadr'dan boykot işaretleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...