26 Kasım 2004 22:00

Felluce'de 2 bin kişi öldü

ABD ordusunun Felluce saldırısı ikinci haftasını geride bırakırken kentte 2 binden fazla kişinin öldüğü açıklandı.

Paylaş
Amerikan ordusunun 10 bin asker ile başlattığı Felluce saldırısında ölü sayısının 2 bini geçtiği belirtildi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Davud, Felluce saldırısında şimdiye kadar 2 bin 85 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak sivil kayıplara ilişkin bilgi vermedi. Saldırıda 54 ABD askeri de öldü. Iraklı yetkili, 1600 kişinin tutuklandığını ve kimyasal silah üretilen bir laboratuvarın da bulunduğunu iddia etti. Ancak ABD'li yetkililer, laboratuvar açıklamasını doğrulamadı.

Yardım engelleniyor Hafta içinde ABD ordusu ile yürütülen görüşmeler sonunda kente girmesine izin verilen Irak Kızılhaç örgütü çalışmalarının engellendiğini açıkladı. Kente giren Kızılhaç çalışanları ise Felluce'nin harabeye döndüğünü ve halkın açlıkla yüzyüze olduğunu açıkladılar. Kızılhaç çalışanı Muhammet Cibib, yardım dağıttıkları sırada ABD askerlerin kendilerini engellediğini belirterek birkaç eve girip yiyecek bıraktıktan sonra bir albayın geri dönmelerini söylediğini açıkladı. "Komutana tek bir eve daha girmek için yalvardım" diyen Cibib buna izin verilmediğini belirtti.

150 aile kaldı Kızılhaç saldırının 8 Kasım'dan bu yana kente giren ilk yardım kuruluşu oldu. Kızılhaç Felluce Sorumlusu Joitar Nafaa Felluce'de sadece 150 ailenin kaldığını belirtti. Nafaa kente gitmeden önce askeri yetkilelerle görüştüklerini ve kendilerine izin verildiğini ancak kente girmelerinin ardından çalışmalarının engellendiğini belirtti.

Felluce genelgesi Albasrah adlı internet sitesinde Irak Sağlık Bakanı'nın Bağdat'taki hastanelere Felluce'den getirilen yaralıları tedavi etmeme emri verdiği belirtildi. Genelgenin Bağdat'taki tüm hastanelere gönderildiği ve son günlerde bazı hastanelerin yaralıları almadıkları açıklandı. Irak'ta dün yaşanan diğer gelişmeler ise şöyle:
  • Bakuba'da ABD konvoyu yakınında bomba patladı, 3 kişi yaralandı.
  • Musul'da 13 ceset bulundu.
  • Kerkük'te karakol baskınında 1 polis öldü.
  • Felluce'de 2 ABD askeri öldü.
  • Samarra'daki patlamada 6 polis yaralandı.
  • Musul'da bir silah deposu bulunduğu iddia edildi.




    'VAHŞETE DESTEK VERMEYİN' ATV'de önceki gece yayınlanan Siyaset Meydanı'na telefon bağlıntısı ile katılan Felluce'den bir direnişçi, ABD ordusunun yaptığı katliamı anlattı. Askerlerin günlerce sinir gazı kullandığını, Felluce'de bütün binaların bombalandığını söyleyen direnişçi, Türkiye halkının kendilerine destek vermesi çağrısında bulundu. Felluce'de Ramazan ayında başlayan saldırılar sonucunda binlerce insanın katledildiğini, bunların çoğunluğunun da çocuklar olduğunu bildirdi. Direnişçi, Amerikan askerlerinin yaralıları dahi öldürdüğünü, ölülerin gömülmesine de izin vermediğini söyledi. Felluce'de yaşanan vahşeti tarif etmenin mümkün olmadığını da vurgulayan direnişçi, "En çok kendi kardeşlerimizin Amerikalılar'a destek vermesi bizi yaralıyor. Türkiye'deki insanlar, Amerikan vahşetine lojistik destek vermesinler" dedi. Iraklı direnişçi, Felluce'nin bütün halkların onuru olduğunu da söyleyerek, bunu en iyi Türkiye'nin anlayabileceğini belirtti. Antep, Urfa, Maraş gibi kentlerin işgalcilere karşı büyük bir onurla derinmesinden dolayı, "gazi", "kahraman", "şanlı" ünvanını aldıklarını hatırlatan Iraklı, Felluce'nin de bu kentler gibi görülmesini istediklerini söyledi. Direniş komutanı, "insani yardım" adı altında Irak'a gönderilen bütün malzemelerin Amerikan ordusuna gittiğini, Irak halkının payına kurşun ve bombalar dışında hiç bir şeyin düşmediğini de vurgulayarak, "Biz yardım istemiyoruz. Kuru ekmeğe razıyıyız. Yeter ki, onurumuzla yaşayalım. Amerikalılar gidene kadar da onurumuzla öleceğiz" dedi. Türkiye halkından da Amerikalılar'a verilen desteğe karşı çıkmalarını bekledeklerini anlatan direnişçi, kamyonların Felluce'ye bomba yağdıran tankların ve uçakların yakıtını taşıdığını, bunu yapmaya devam eden herkesin savaşın bir parçası olacağını tekrarlayarak, "Savaşın en önemli ayağı lojistik destektir. Ve Amerikalılar için iş yapan herkes bizim gözümüzde işgalcidir" diye konuştu.

  • ÖNCEKİ HABER

    Yoksul doğuyorlar, yoksul kalıyorlar

    SONRAKİ HABER

    Darbeler zincirinde son halka

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa