25 Kasım 2004 22:00

Yoksul doğuyorlar, yoksul kalıyorlar

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Almanya'da bir milyondan fazla çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. Hartz IV yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte bu rakam 2.5 milyona çıkacak.

Paylaş
Geçtiğimiz hafta Berlin'de "2004 Almanya Çocuk Raporu" ("Kinderreport Deutschland 2004") başlığıyla kamuoyuna tanıtılan rapor Almanya'da uzun süre tartışılacağa benziyor. Her yedi çocuktan birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekilen raporda, ocak ayında yürürlüğe girecek olan Hartz IV yasasıyla birlikte çocuklar arasında yoksulluğun daha da artacağı belirtildi. Alman Çocuklara Yardım Kurumu (DKHW) tarafından 20 uzmanla birlikte hazırlanan 352 sayfalık raporda, Almanya'da 1.1 milyon çocuğun yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtiliyor. AB tanımlamalarına göre, ülkedeki ortalama gelirin yüzde 50'sinin altında bir gelire sahip olanların yoksul sayıldığına dikkat çeken uzmanlar, "Raporumuzu bu kriterlere göre hazırladık" diyorlar. Uzmanların verdiği bilgiye göre ocak ayından itibaren yürürlüğe giren yeni yasalarla birlikte yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuk sayısı da 1.5 milyondan 2.5 milyona çıkacak. Ancak bu rakamın olumlu bir tahmin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Hartz IV kapsamına giren ailelerle birlikte yoksulluktan ne kadar çocuğun etkileneceği konusunda somut rakamlar henüz olmadığı için olumlu bir tahminden başka yapabilecek birşey yok" dediler. Raporda yer alan korkunç rakamlar, Federal Aile ve Gençlik Bakanı Ulla Schmidt'in tepkilerine neden oldu. "Bugüne ilişkin verilen rakamları tartışmaya gerek yok. Bunlar hükümet tarafından da açıklandı" diye konuşan Schmidt, "Ocak ayından sonrası için verilen artış rakamları abartılı" dedi. Bakanlık tarafından hazırlanan bir rapora dikkat çeken Schmidt, "Bizim tahminlerimize göre ocak ayında 250 bin çocuk daha yoksulluk sınırı altına düşebilir. Ancak bunların en azından 150 bini için ek çocuk parası başvurusu yapılabilir. Bu da gerçek rakamın 100 bin civarında olacağını gösteriyor" dedi. Kendi tahminlerine göre 100 bin çocuğun daha yoksulluk sınırının altına düşmesini "normal" karşılayan Schmidt, bu çocukların yoksullaşmasının önüne geçmek için ne gibi önlemler düşünüldüğü hakkında bilgi vermedi.

Toplum dışına itiliyorlar Yoksul ailelerde yetişen çocukların baştan itibaren toplum dışına itildiğinin belirtildiği raporda, hükümetin bunun önüne geçmesi için özel önlemler alması talep ediliyor. Yoksul çocukların eğitim olanaklarından yararlanamadıklarına dikkat çekilen raporda, "Bu ise geleceklerinin belirsiz olduğu anlamına geliyor. Bu çocukların çoğu yoksul doğuyorlar ve yoksul kalıyorlar" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da EP eylemine soruşturma

SONRAKİ HABER

Felluce'de 2 bin kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...