25 Kasım 2004 22:00

Kadına yönelik şiddet
   mücadeleyle engellenir

Kadınlar, kadına yönelik şiddeti ve ayrımcı uygulamaları meydanlarda protesto etti. Çok sayıda ilde düzenlenen eylemlerde, "insanım" diyen herkes, şiddete karşı durmaya çağrıldı.

Paylaş
Hayatın her alanında şiddete maruz kalan kadınlar, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" vesilesiyle çeşitli illerde basın açıklamaları yaparak, bir kez daha sorunlarını sıraladılar, taleplerini yinelediler. Ankara'da Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen KESK Şubeler Platformu, İHD, EKB, İlk-Der, Başkent Kadın Platformu, KADER, Kadın Tiyatrosu, İşçi Mücadelesi, EMEP, DEHAP, EHP ve SDP'den kadınlar, hemcinslerine yönelik şiddeti protesto ettiler. Burada bir açıklama yapan İHD Ankara Şubesi'nden Zeliha Çalcı, emperyalist paylaşım savaşlarının faturasının hep ezilen haklara ve sınıflara çıkarıldığını, savaşların en büyük mağdurlarının da kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi. Ankara'daki bir diğer basın açıklaması Yüksel Caddesi'nde yapıldı. Basın açıklamasında konuşma yapan İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şükran Buldu, kadına yönelik şiddetin, kadınların insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin önündeki engellerden biri olduğunu belirterek, şiddete dayalı iktidar ilişkilerini reddettiklerini söyledi. DEHAP Kadın Kolları tarafından yapılan yazılı açıklamada, kadına uygulanan şiddetin, politik ve toplumsal bir sorun olduğu vurgulanırken; Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül, şiddet mağduru kadınlar arasında intihar eğiliminin yüzde 56.4 olduğuna dikkat çekti.

İSTANBUL İstanbul'da, Şişli Etfal Hastanesi önünde toplanan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Platform üyeleri, Şişli Adliyesi'ne kadar süren bir yürüyüş yaptılar. "Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir" yazılı dövizler taşıyan kadınlar, attıkları sloganlarla şiddeti protesto ettiler. Uluslararası Af Örgütü ve Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi üyeleri de, İstiklal Caddesi'nde bildiri ve nikah şekeri dağıttı. Şiddeti protesto etmek için nikah şekeri dağıttıklarını ifade eden kadınlar, "Kadın hakkı insan hakkıdır", "Bedenimiz, kimliğimiz, emeğimiz bizimdir" yazılı dövizleri taşıdılar.

MERSİN/ADANA Mersin'de Taşbina önünde toplanan siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü üyeleri, bugün Irak'ta olduğu gibi savaşlarda kadına yönelik toplu tecavüzlerin gündeme geldiğini ifade ederek, savaş suçu işleyenlerin cezalandırılmasını talep ettiler. Emeğin Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı da parti binasında düzenlediği basın toplantısında, kadın emeği sömürüsünün önüne geçilmesi ve kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi çağrısında bulundu. Devlet ve toplumun görevinin, kadına yönelik şiddeti besleyen mekanizmaların ortadan kaldırılması olduğuna işaret eden Aracı, "Kadınlara düşen görev de, kendi kişiliğini yok etmeyi amaçlayan her türlü politikaya karşı mücadele etmek ve kendisine yönelen şiddet karşısında sessiz kalmamaktır" diye konuştu. Kamu emekçisi kadınlar ile Emekçi Kadınlar Birliği (EKB) üyeleri de, baskı, sömürü ve şiddete karşı mücadele edeceklerini duyurdular.

ELAZIĞ/KAYSERİ İHD Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında, Türkiye'de 15 yıl devam eden çatışma ortamından en fazla kadınların etkilendiği belirtilerek, "Kadınların benzer acıları bir daha yaşamamaları için toplumsal barış sağlanmalı, Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm yöntemleri ivedilikle kabul edilmelidir" denildi. BES Kayseri Şube Başkanı Fatmagül Bayat, dünyanın her yerinde kadınların baskı ve şiddete maruz kaldıklarını kaydederek, ayrımcı yasaların kaldırılması için yaygın bir mücadele hattı oluşturulması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İNFAZA ÖFKE!

SONRAKİ HABER

'Böyle bir yapıda
   başbakan olsanız ne yazar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...