25 Kasım 2004 22:00

Hükümet kucağını açmış bekliyor!

İlk gününde Enerji Bakanı Hilmi Güler'in enerji sektörüne özel şirketleri davetiyle başlayan Enerji Arenası TBMM AB Komisyonu Üyesi ve AKP Milletvekili Afif Demirkıran'ın "Hükümet kucağını açmış özel sektörü bekliyor" çağrısıyla sona erdi.

Paylaş
İlk gününde Enerji Bakanı Hilmi Güler'in enerji sektörüne özel şirketleri davetiyle başlayan Enerji Arenası TBMM AB Komisyonu Üyesi ve AKP Milletvekili Afif Demirkıran'ın "Hükümet kucağını açmış özel sektörü bekliyor" çağrısıyla sona erdi. Demirkıran, hükümetin enerji alanını özel şirketlere devretmek için yerli ve yabancı sermayeyi beklediğini belirtti. 4. Enerji Arenası "Enerji Sektöründe Sorun ve Çözüm Platformu" konulu oturum ile bitti. Oturuma katılan TBMM AB Komisyonu Üyesi ve AKP Milletvekili Afif Demirkıran, enerji piyasasının liberalleşmesi gerektiğini savunarak, özel sektör sıkıştığındaysa devletin kurtarıcı olarak devreye girmesi gerektiğini ileri sürdü. Demirkıran, kömür rezervlerinin arttırılmasının yeterli olmaması halinde nükleer enerjinin devreye sokulması gerektiğini savundu. Hükümet olarak yerli ve yabancı sermayeyi desteklediklerini vurgulayan Demirkıran "Biz kucak açtık bekliyoruz. Yabancı sermayeyi de yerli sermayeyi de bekliyoruz. Bana sorarsanız 'Bunca olaydan sonra yabancı sermaye Türkiye'ye yatırım yapar mı?' diye, bence de yapmaz. Ama biz yine de bekliyoruz" dedi. Karadeniz Holding Temsilcisi Nuray Atıcı ise enerji piyasasına yüzde 10 oranında pay sahibi olan özel şirketlerinin payının artması halinde enerji verimliliğinin yükseleceğini iddia etti. TÜREB Başkanı Dr. Atilla Akalın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için devlet teşviği istedi. BOTAŞ Genel müdürü Mehmet Bilgiç ise artık BOTAŞ'ın yasa gereğince toptan satıcı rolünden sıyrılarak, bundan sonra alım tahahütlerini yönetip yönlendireceğini ifade etti. "Ama yasaya ne denli uyulur bilinmez" şeklinde şüphesini dile getiren Bilgiç "Sürekli piyasa değişir. Yeni arz yeni oyuncular piyasaya girer ve yeni mukaveleler gündeme gelir" dedi.

Özelleştirmeye hazırız EÜAŞ Genel Müdürü Önder Piyade, enerjide Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması gerektiğini söyleyerek, bunu yapacak olanın ise özel sektör olduğunu ileri sürdü. Özel sermayeyi desteklediklerini vurgulayan Piyade "Yarın özelleştirme yapılacakmış gibi, özelleştirme için gerekli olan altyapı çalışmalarını yaparken, hiç özelleştirme yapılmayacakmış gibi görevimize devam ediyoruz" dedi. Özelleştirmeye hazır olduklarını söyleyen Piyade, kamu olarak özel sektör gibi piyasada hareket etmek istediklerini kaydetti.




NÜKLEER BELA KAPIMIZDA TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Enerji Bakanı Hilmi Güler'in 2011 yılından itibaren 3 nükleer santral yapımı planlandığını açıklamasına tepki gösterdi. ÇMO Başkanı Cihan Dündar, açıklamada, ABD'de 1978'den, Almanya'da 1982'den, Kanada'da ise 1975'ten bu yana yeni bir nükleer santral siparişi olmadığına dikkat çekti. Fransa'nın 1997'den bu yana nükleer santral programını 2010 yılına kadar askıya aldığını hatırlatan Dündar, ABD Enerji Ofisi'nin raporuna göre, 2020'li yıllarda gelişmiş ülkelerde santral sayısının azalacağı, gelişmekte olan ülkelerde artacağına vurgu yaptı. Henüz dünyanın hiçbir bölgesinde nükleer atıkların saklanması ve imhası için bir depolama alanı bulunmadığına dikkat çeken Dündar, nükleer santrallere sahip ülkelerin yasal veya yasal olmayan yollardan Türkiye, Tayvan, Afrika ülkelerini depo olarak kullanmaya çalıştığını belirtti. Nükleer enerji lobilerinin nükleer enerji maliyetinin 2.5-3.5 cent/kilowatt.saat olduğunu iddia ettiklerini bildiren Dündar, ABD'de 1968 ve 1990 yılları arasında yapılan bir araştırmaya göre bu maliyetin 7.2 cent olduğunu belirtti. Nükleer atıkların bertaraf maliyetlerinin ve ömrünü tamamlayan santrallerin söküm maliyetinin de hesaplanması ile ortaya oldukça yüksek bir rakam çıktığını ifade eden Dündar, Amerika'da yapılan bir araştırmanın nükleer enerji üretiminin tüm Amerikan sanayisi içinde en pahalı ve en az istihdam yaratan sektör olduğunu gösterdiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Gerhard Schröder Bush ile görüşecek

SONRAKİ HABER

Sonucu belli Tarım Şûrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...