25 Kasım 2004 22:00

ABD'den 'fikir savaşı' uyarısı

Pentagon'a bağlı bir danışma kurulu, ABD'nin İslam dünyasına karşı yürüttüğü 'fikir savaşları'nı kaybettiği uyarısında bulundu.

Paylaş
ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı danışma kurulu, ABD'nin İslam dünyasında "fikirler savaşını kaybettiği" uyarısını yaptı. Savunma Bilim Kurulu adlı birim tarafından hazırlanan tavsiye raporunda, ABD'nin "Müslüman ülkelere demokrasi götürme" gibi iddialarının, Müslüman halklar tarafından "ikiyüzlülük" olarak kabul edildiği itiraf edildi. Raporda, "Eğer ABD Müslümanları, kendi tolerans anlayışına doğru çekmek istiyorsa, onları Amerikanlaştırmak istemediğine dair güvence yaratmalıdır" denildi. Bu kapsamda, İslam dünyasına yönelik yaklaşımın "acilen değiştirilmesini" öneren kurul, "Sadece halkla ilişkilerin iyileştirilmesi yeterli olmuyor" saptamasıyla, propaganda faaliyetlerinin işe yaramadığını kabul etti.

Aşağılayıcı ifadeler Ortadoğu ülkelerine yönelik işgal ve saldırıların yürütülmesinde önemli etkisi olan kurulun son raporunda, "Müslümanlar bizdeki özgürlükten nefret etmiyor, politikalarımızdan nefret ediyorlar" denilerek, bütün bir bölge halkı ve din aşağılanıyor. Raporun ilerleyen bölümlerinde, "Müslümanların ezici çoğunluğu; bizim İsrail yandaşı olduğumuzu ve Filistinlilerin haklarını almasına karşı çıktığımızı düşünüyor. Ayrıca; diktatörlük olarak gördükleri Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Pakistan ve Körfez devletlerine desteğimizin giderek arttığını düşünüyorlar. Dolayısıyla; Amerikan diplomasisi İslam toplumlarına demokrasi götürmekten bahsettiğinde, bu politikayı çıkarcı ikiyüzlülük olarak niteliyorlar" deniliyor.

Propaganda önerisi İslam ülkelerinde yaşayan yüz milyonlarca insana adeta "eğitilmesi gereken barbarlar" muamelesi yapan kurul üyeleri, Irak ve Afganistan işgallerinin "Amerikan düşmanlarının gücünü artırdığını" kabul etmek zorunda kalıyor. Özellikle Irak'ta yaşanan gelişmelerden hareketle, Amerikan diplomasisinin "kriz içinde olduğunu" belirten raportörler, çözüm olarak ABD politikalarının değişmesini değil, "Beyaz Saray içinde stratejik bir iletişim aygıtı kurulmasını" öneriyorlar. Öneriye göre, söz konusu aygıt, "enformasyon kampanyası" veya "fikirler savaşı" adı verilen propaganda savaşını yönetecek. Washington'daki gözlemciler, raporun resmi bir niteliği olmadığını, ancak ABD hükümetinin İslam dünyası ve Ortadoğu'ya nasıl propaganda yapmayı planladığına ilişkin önemli ipuçları içerdiğini belirttiler. Savunma Bilim Kurulu, Pentagon tarafından atanan sivil uzmanlardan oluşuyor ve ABD Savunma Bakanlığı'na, bilimsel ve teknik konularda danışmanlık hizmeti veriyor.

ÖNCEKİ HABER

Amerikancı lider yenilgiyi
   kabul etmiyor

SONRAKİ HABER

Hamas ile gizli görüşme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...