24 Kasım 2004 22:00

Emek Platformu hükümeti gözleyecek

Ankara'da 20 Kasım günü yapılan büyük mitingin ardından toplanan, Emek Platformu Başkanlar Kurulu, net eylem kararları almadı.

Paylaş
Ankara'da 20 Kasım günü yapılan büyük mitingin ardından toplanan, Emek Platformu Başkanlar Kurulu, net eylem kararları almadı. Meclis'te bazı görüşmeler yapan, Sağlık Bakanı ile görüşen Emek Platformu, "hükümetin sosyal diyalog yolunu açtığı" görüşünde. Platform, bundan sonraki eylemlerin içeriğini ve tarihini hükümetin tutumuna göre belirleyecek. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasına ve SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine karşı yüzbini aşkın emekçinin katıldığı 20 Kasım mitingini düzenleyen Emek Plaftormu, bundan sonraki tavrını belirlemek üzere önceki gün tekrar bir araya geldi.

Miting dğerlendirildi Toplantıya, KESK, DİSK, BASK, TTB, Türk-İş, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği başkanlar düzeyinde katılırken, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve Hak-İş temsilcileri ise katılmadı. Yaklaşık bir saat süren toplantı, Sağlık Bakanı'ndan gelen görüşme talebi üzerine bitirildi. Emek Platformu, 20 Kasım mitinginin "oldukça coşkulu ve bundan sonraki eylem süreci için motivasyonu artırıcı olduğu görüşünde" birleşti. KESK, DİSK, TMMOB, TTB 30 Kasım Salı günü için bir saatlik işbırakma önerisi getirdi. Ancak bu öneri, Türk-İş'in "kendi organlarımızda tartışalım" gerekçesi üzerine karara bağlanamadı. "EP'in daha önce aldığı işbırakma kararının arkasında durması" konusunda anlaşıldı. Ancak eylemlerin biçimi ve içeriği, Meclis ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yapılan görüşmelerin ardından hükümetin alacağı tutuma bağlandı.

Tasarının mimarı Başbakanlık Emek Platformu (EP) Başkanlar Kurulu toplantısının kısa sürmesine neden olan Akdağ görüşmesine, BASK Başkanı Resul Akay ve TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı katıldı. Görüşme iki saat sürdü. Resul Akay işçilerin primleri ile oluşturulan SSK ile ilgili bir konuda mutlaka emekçilerin görüşlerinin alınması gerektiğini dile getirdi. Bakan Akdağ ise 2005 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'ndan geçmeden önce tasarının yasalaşmasını istediklerini söyledi. Tasarının alt komisyona havale edilebileceğini belirten Akdağ, Başbakanlık'ta hazırlandığını söylediği tasarının alt komsiyona havale edilmesi için Başbakanlık bürokratları ile görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Dönem Sözcüsü Resul Akay gazetemize yaptığı açıklamada, "hükümetin bir diyalog yolu açtığını ancak, bundan sonraki tavırlarının önemli olduğunu" dile getirdi. Köy Hizmetleri ile ilgili tasarının alt komisyona sevk edilmesinin haklılıklarını hükümete de anlattıklarının bir göstergesi olduğunu savunan Akay, işbırakma kararlarının arkasında olduklarını, bundan sonra atacakları adımların hükümete bağlı olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kargo Lider patronuna uyarı

SONRAKİ HABER

İzmir'de de direniş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...