24 Kasım 2004 22:00

Havaya uçması mı bekleniyor?

Petrol dolum-iletim tesislerinden çevreye yayılan sızıntılarla gündeme gelen Mersin'deki Karaduvar Mahallesi'nde insanların can güvenliği tehlikesi, soruna çözüm bulunamadığı için devam ediyor.

Paylaş
Petrol dolum-iletim tesislerinden çevreye yayılan sızıntılarla gündeme gelen Mersin'deki Karaduvar Mahallesi'nde insanların can güvenliği tehlikesi, soruna çözüm bulunamadığı için devam ediyor. Geçtiğimiz ilkbahara çevre felaketi ile giren mahallelilerin can güvenliği hâlâ sağlanmadı. Bölgede yaşayanlar dolum tesislerinin uluslararası standartlara getirilerek, mahalle içinden geçen boru hattının kaldırılmasını istiyorlar.

Çarpıcı açıklamalar Deniz ve toprağın kirlendiği mahalleden birçok kişi göç ederken, mahallede can güvenliği olmayan vatandaşlar, çıkacak olan en ufak bir yangında havaya uçma endişesiyle yaşıyorlar. Karaduvar Mahallesi Muhtarı Habib Hazar, mahallenin geçim kaynağı balıkçılık ve tarımın sızıntılarlar nedeniyle bitme noktasına geldiğini belirtiyor. ATAŞ'ta 8 bin metrekarelik alana yayılan ilk sızıntının 1980 yılında olduğunu aktaran Hazar, "Bu sızıntının ardından 1986 yılında Akdeniz Gübre Sanayi'nin cips havuzu taşmış ve mahalleye akmıştı. Bu olayda büyük bir çevre katliamı oldu. Uzun bir süre sızıntı ve çevre felaketi olmazken 1999 yılında TUTA'dan yine sızıntı oldu" diye konuştu. Dönemin İçel Valisi Şenol Engin'in çevre mücadeleleri nedeniyle kendilerine baskı yaptığını anlatan Hazar, mahkeme kararlarının ardından petrol boru hatlarının yenilendiğini söyledi. Aynı yıl içinde (1999) Akdeniz Gübre Sanayi havuzlarının yine taştığını bildiren Hazar, deniz yüzeyinin atık su rengine büründüğünü buna rağmen kimsenin Karaduvar Mahallesi'nin sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi. 10.10.2003 tarihinde petrol depolarından tekrar sızıntı olmasıyla birlikte Tarım İl Müdürlüğü'nün, şikâyet üzerine resmi tespit yaptığını vurgulayan Hazar, felaketleri anlatmaya devam etti: "Yapılan resmi tespitte 600 ton petrol sızıntısı belirlendi. Nisan 2004'te önce TUTA'da aynı yıl içinde ATAŞ'ta yangın çıktı. Bu olayların ardından eylemler yapıldı ve Karaduvar Mahallesi gündeme oturdu." Mahkemeye rağmen... Başvurular üzerine mahkeme 08.09.2004 tarihinde boru hatlarının değiştirimesine karar verdi. Çevre Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk mahalleye gelerek incelemelerde bulundu. Fakat hâlâ petrol depoları ve boru hatlarında bir değişiklik yok. Fakat sorunların çözülmesi için eylem yapan mahalleliler ise artık örgütlü. "Halk Komitesi" kuran mahalleliler balıkçısı, esnafı, ev kadınıyla birlikte hareket ediyorlar.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Telekom 3. kez satışta Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satışı için bugün ihaleye çıkılıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, ihaleye katılacakların 11 Ocak'a kadar ön yeterlilik başvurusunda bulunacaklarını belirterek, teklif süresinin 31 Mayıs'ta bittiğini söyledi. Daha önce iki kez ihaleye çıkılan ancak sonuç alınamayan Türk Telekom'da ihale süreci yeniden başlıyor. ÖİB Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satışı için bugün ihaleye çıkılacağını belirterek, ihalenin kapalı teklif usulü ile gerçekleştirileceğini söyledi. Kilci'nin verdiği bilgilere göre katılımcılar 50 bin dolar karşılığı ihale kitapçığı alabilecek, son teklif verme süresi ise 31 Mayıs 2005. Kilci, ihaleye katılacak olan firmaların finansal yeterliliklerine ve toplam varlıklarına ilişkin gereklilikler aranacağını vurguladı.

Yabancı ortak aranmayacak Kilci, Kablo TV işletme ve altyapı sisteminin devirden önce ayrıştırılmasının uygun görüldüğünü ifade etti. Kilci, "Bu konuda Rekabet Kurulu'nun görüşüne aykırılık söz konusu değil" şeklinde konuştu. Yabancı ortaklık şartı aranmadığını kaydeden Kilci, ihaleye katılacakların 11 Ocak'a kadar ön yeterlilik başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Ön yeterliliği tespit edilen katılımcıların 1 Şubat'tan itibaren inceleme yapma sürecinin başlayacağını belirten Kilci, 31 Mayıs 2005'te teklif verme süresinin sona ereceğini kaydetti. Kilci, "Teklifler için öngörülen süre yeterlidir. Hukuki sorun çıkmaması için mevzuatın getirdiği hususlara dikkat ettik" diye konuştu. Kilci, özelleştirme sonrası yüzde 55'ine özel sektörün sahip olacağı şirkette halka arzın önceden belirlenmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Halka arz konusuna blok satış sonrasında karar verilecek" dedi. Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan da yaptığı konuşmada, Telekom'un özelleştirme sonrasında daha verimli hale geleceğini ileri sürerek, sektördeki liderliğinin ve kârlılığının süreceğini savundu. Ekinalan, "Telekom'un alacaklarını temizlemeye çalışıyoruz, bu çok kısa sürede sonuçlanacak bir konu değil" dedi.

ÖNCEKİ HABER

BAŞINIZI EZERİM

SONRAKİ HABER

Akdoğan karanfillerle uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...