24 Kasım 2004 22:00

Siyah bantlı protesto

Eğitim emekçileri, Milli Eğitim Bakanlığı ve milli eğitim müdürlükleri önünde yaptıkları eylemlerle Eğitim-Sen'e açılan kapatma davasını protesto ettiler.

Paylaş
Eğitim işkolunda örgütlü en büyük sendika olan Eğitim Sen, yerel mahkemenin verdiği ret kararının Yargıtay tarafından jet hızıyla bozulmasının ardından yeniden kapatılma tehlikesiyle yüz yüze kalınca, eğitim emekçileri protesto eylemlerine başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ile milli eğitim müdürlükleri önünde eylem yapan eğitim emekçileri, ağızlarına siyah bant takarak, Eğitim Sen'in kapatılması yönündeki girişimleri kınadılar. Ankara'da, Milli Eğitim Bakanlığı önünde öğle saatlerinde toplanan eğitim emekçileri, "Eğitim Sen kapatılamaz" yazılı dövizler taşıyarak, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarını attılar. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, burada yaptığı açıklamada, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğretmenler gününde, sevgiler ve övgüler değil, sorunlarına sağlıklı ve gerçekci çözümler üreten öneriler beklediğini ifade etti. Dinçer, bu yıl diğer yıllara göre 24 Kasım'da yüzbinlerce eğitim emekçisinin örgütü olan Eğitim Sen'in kapatılmak istendiğini hatırlatarak, kapatma girişiminin düşünceye, ifade ve örgütlenme özgürlüğüne darbe indireceğini belirtti.

Karar sorgulanmalı Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin 13 gün gibi kısa bir sürede bozma kararı vermesinin sorgulanması gerektiğini kaydeden Dinçer, AKP Hükümeti'nin de, Eğitim Sen'in kapatılmak istenmesi sürecine duyarsız kalarak, uzun süredir kamuoyunda tartışılan "derin ilişkiler" sürecine dahil olduğunu ispatladığını söyledi. Laik, bilimsel, demokratik parasız eğitimin savunucusu olan Eğitim Sen'den kurtulmanın AKP'nin de işine geldiğini dile getiren Dinçer, Yargıtay'ın bozma kararının sonrası ilk duruşmanın 10 Aralık'ta Ankara 2'nci İş Mahkemesi'nde yapılacağını belirtti. Dinçer, 10 Aralık'ın, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 56'ncı yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Yerel Mahkeme'nin "davanın reddi" kararının evrensel insan hak ve özgürlüklerine uygun olduğunu ve mahkeme kararının arkasında olacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından ağızlarına siyah bant takan eğitim emekçileri, Eğitim Sen'in kapatılmak istenmesine tepkilerini gösterdiler.

Nutuk değil çözüm Eğitim Sen'li öğretmenler, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Van ve İstanbul'da da protesto eylemleri yaptılar. Diyarbakır'da ağızlarını siyah bantla kapatan eğitim emekçileri adına bir konuşma yapan Eğitim Sen Şube Başkanı İhsan Babaoğlu, "Sahte övgüler, boş vaatler, heyecanlı nutuklar değil, sorunlarına sağlıklı ve gerçekçi çözümler üreten öneriler bekliyoruz" dedi. Malatya Van ve Adıyaman'da da kapatma girişimi protesto edildi.

İki sendika kapatılmıştı Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri, İstanbul'da da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptılar. Ağızlarını siyah bant ile kapatan Eğtim Sen üyeleri, "Yaşasın demokrasi mücadelemiz", "Eğitim Sen kapatılamaz" sloganları attılar. KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Necdet Uygun, daha önce de Türkiye Öğretmenler Sendikası ve TÖB-DER'in kapıtıldığını hatırlatarak, şimdi de Eğitim Sen'in kapatılmak istendiğini söyledi. KESK Başkanı Sami Evren de, bazı çevrelerin kendileri üzerinden emellerine ulaşmasına izin vermeyeceklerini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Su siyasete malzeme

SONRAKİ HABER

BAŞINIZI EZERİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...