24 Kasım 2004 22:00

Bürokratları bakanın izinde

Enerji Bakanı'nın "enerji darboğazına gireceğiz" sözlerine bakanlık bürokratları da destek verdi.

Paylaş
Enerji Bakanı'nın "enerji darboğazına gireceğiz" sözlerine bakanlık bürokratları da destek verdi. Bakanlık Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dili, 2010 yılından sonra darboğazın aşılması için yüksek maliyetli yatırımlar gerektiğini ancak bu maliyeti kamunun karşılayamayacağını ileri sürdü. Aynı eski Bakan Cumhur Ersümer döneminde olduğu gibi Dilli de yatırımları ancak özel şirketlerin yapabileceğini dile getirdi. "4. Enerji Arenası" adı altında Çırağan Sarayı'nda başlayan toplantılar dizisinin ilk günü, "Enerji Yatırımlarında Özelleştirme ve Finansman" konulu oturumla sona erdi. Toplantıda, devletin artık üretim ve ticarete yatırımı yapmayacağı, denetleyici ve düzenleyici olması gerektiği ileri sürülerek, özelleştirmelerin şeffaf olması, piyasada rekabetin olması ve oyunun kurallarının önceden belli olması gerektiği savunuldu. Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Budak Dili, 2010 yılından sonra 20 milyar dolarlık enerji ihtiyacının olacağını iddia ederek, "Bu ihtiyacı karşılamak için yüksek maliyetli yatırımlar gerekli. Kamunun bu yatırımları yapamayacağını biliyoruz. Bu yatırımları özel sektör yapacak" diye konuştu. Dilli kamunun görevini, özelleştirmelerden sonra düzenleyici ve denetleyici olmak, piyasada şeffaf olarak yerli ve yabancı sermayenin güvenini kazanıp onların yatırım yapmasını sağlamak olarak belirledi. Ayrıca bakanlığın ve kamu kuruluşlarının da 2010'dan sonra artacak yatırımlar için bir an önce proje sunmaları gerektiğini söyleyen Dilli, "Hedefimiz özelleştirme yapmış olmak için özelleştirme yapmak değil. Hedefimiz, rekabetçi yapıya uyarak özelleştirme yapmak ve aynı zamanda AB Müktesebatına uyum sağlamaktır" dedi.

Engeller kaldırılsın Bereket Enerji Temsilcisi Ceyhan Saldanlı ise siyasi ve idari istikrarsızlığın kaliteyi düşürdüğünü savunarak, bundan sonraki yatırımlarda kurulacak sistemin iyi işlemesi için hukuk güvenliğinin olması gerektiğini ifade ederek, "Biz özel sektör olarak tüm olumsuzluklara rağmen karamsar değiliz. Engelleri aşma noktasında önerilere açık olunması umut verici" dedi.




ŞİRKETLER DE YAYGARAYA BAŞLADI ENKA İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Temsilcisi Mustafa Gerçek, elektriğin depolanamadığı için kesintisiz ve sürekli olması için çok daha fazla santrala ve iletim hattına ihtiyaç olduğunu belirtti. Uzun yıllar devletin tekelinde olan elektrik enerjisinin pahalı olmasının nedenlerini "Elektriğin yüzde 45'i doğalgazdan üretiliyor. Doğalgaz ise Türkiye'de pahalı çünkü BOTAŞ parasının pek çok kamu kuruluşundan alamıyor. Elektriğin büyük bölümünü dağıtan TEDAŞ ise enerjisinin ancak yüzde 60'ını paraya çevirebiliyor. Geri kalanı kaçak ve tahsilat hatası. Var olan kaynaklar yetersiz. Enerji doğuda üretiliyor, batıda kullanılıyor. Bütün bunlara bir de kötü yönetim eklenince elektrik pahalılaşıyor" dedi. Gerçek, özelleştirme için acilen yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
  • 4046 sayılı özelleştirme kanunu güncellenmeli.
  • Yüzde 80'ini sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu özerk bir özelleştirme kurumu oluşturmalı.
  • Devlet gizlilikten vazgeçerek şeffaf olmalı.
  • Özelleştirmeye dağıtım şebekelerinden başlanmalı ve şebekelere konuşma yasağı konulmalı.
  • TEDAŞ ve TEİAŞ birleştirilmeli.
  • İhaleler yap-işlet-devret modeli ile özel sektöre verilmeli. Devlet elindeki tüm barajları özelleştirerek bir daha asla santral yapmamalı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Konuşan Güler mi Ersümer mi?

    SONRAKİ HABER

    Su siyasete malzeme

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa