24 Kasım 2004 22:00

İman böyle öldürüldü

13 yaşındaki İman'ı vurarak öldüren İsrailli askerlere ait telsiz kayıtları, İsrail ordusunun Filistinlileri öldürmek için Filistinli olmaları dışında bir gerekçe aramadıklarını bir kez daha gösterdi.

Paylaş
Geçtiğimiz ay Gazze Şeridi'ndeki Refah mülteci kampı yakınlarında 13 yaşındaki İman el Hams isimli Filisitinli kızın öldürülmesindeki vahşet, yeni delliler ile bir kez daha gözler önüne serildi. İsrailli askerlerin aralarındaki telsiz konuşmalarının kayıtlarından oluşan kaset, bugüne dek cinayeti; "kızın çantasında bomba olması ihtimali" ile açıklayan yetkililerin açıklamalarının asılsız olduğunu gösterdi. Ordunun resmi açıklamasında askerlerin İman'ın çocuk olduğunu öldürüldükten sonra fark ettikleri belirtiliyordu. Ancak konuşmalar, subayın ateş açmadan önce İman'ın çocuk olduğunu fark ettiğini gösteriyor. İsrail ordusu tarafından kaydedilen telsiz konuşmaları, İsrail Kanal 2 televizyonunda yayınlandı.

Uyarı bile yapılmadı İsrail askerleri arasındaki; gözetleme kulesi, operasyon odası ve komutanın seslerinden oluşan üçlü kayıtlarda, askerlerin, yaklaşanın küçük bir kız çocuğu olduğunu başından beri bildikleri, kızı daha kendilerine 90 metre uzakta iken "korkmuş bir kız çocuğu" olarak tarif ettikleri görülüyor. Ateş açılmadan önce hiçbir uyarı yapılmadığı ve subayın İman'ı soğukkanlılıkla öldürdüğünün anlaşıldığı telsiz kayıtları, ordunun olaydan sonra yaptığı 'Saldırı ihtimali vardı' açıklamalarıyla da çelişiyor.

Kampa gidiyordu Resmi açıklamalarda, İman'ın askerlerin bulunduğu kontrol noktasına doğru yürüdüğü ve askerlerin, sırtındaki okul çantası nedeniyle onu intihar eylemcisi sandıkları belirtiliyordu. Ancak telsiz konuşmalarında bomba kelimesi geçmezken, yolda yürüyenin küçük bir kız çocuğu olduğunun tespit edildiği görülüyor. Konuşmalardan, İman'ın vurulduğu sırada askeri noktaya doğru değil de kampa doğru yürüdüğü de anlaşılıyor.

'Ateş açtık ve öldürdük' Kayıtlara göre İman'ı ilk önce gözleme kulesindeki asker görüyor ve o noktadaki birliğe "Yakınlarınızda doğuya doğru koşan birisi var. Küçük bir kız" diyor. Operasyon odası ise "Bahsedilen çocuk 10 yaşın altında mı?" diye soruyor. Kuledeki asker bu soruya "10 yaşlarında. Bir kum yığının arkasında. Korkmuş durumda" diyerek yanıt veriyor. Bu konuşmalardan beş dakika sonra İman kontrol noktasından açılan ateşle vuruluyor. Bu sırada telsizden gözetleme kulesindeki askerin "Bizim mevzilerden açılan ateşle vuruldu" dediği duyuluyor. İman'a ateş eden İsrailli subay; kız yaralı olarak yerde yatarken kıza doğru hareket ediyor. Bu arada şu konuşma yapılıyor: Komutan R: "Ben ve diğer asker... Biraz daha yaklaşıyoruz, öldüğünden emin olmak için... Durum raporu... Ateş açtık ve onu öldürdük... Tamam..."

'Üç yaşında da olsa vurulmalı' Görgü tanıkları, Komutan R'nin İman'ı önce kafasından vurduğunu sonra yanına yaklaştığını ve defarlarca ateş ettiğini anlatıyorlar. Olayın ardından hastaneye kaldırılan İman'ın cesedinden 20 kurşun çıkarılması, bu ifadeleri doğruluyor. Konuşma kayıtlarında Komutan R, cinayetin ardından kızı neden öldürdüğünü kuleye ve operasyon odasına şu sözlerle açıklıyor: "Bu bir militan. Hiç kimse güvenlik hattında yürüyemez. Üç yaşında olsa bile öldürülmeliydi... Tamam!" İsrail etiğine uygun! Bu vahşet, İsrailli askerlerin subaylarının işlediği cinayeti basına açıklamaları ile ortaya çıktı. Askerler gazetelere yaptıkları açıklamalarda subaylarının masum bir insanı öldürdüğünü söylediler. Subay hakkında ordunun açtığı soruşturmayı yürüten Gazze Şeridi komutanlarından General Dan Harel ise, soruşturma sonunda subayın davranışında "etik olmayan bir yön bulunmadığını" açıkladı. İman'ın ailesi ordunun bu cinayeti unutturmasından veya küçük bir ceza ile kapatmasından endişe ettiklerini belirterek, subayın kasıtlı cinayetten yargılanmasını istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Maraton ve evrim!

SONRAKİ HABER

KPÖ parçalanabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa