23 Kasım 2004 22:00

Rant için kapatılıyor

"Tarımsal alanı imara açacaklar, inşaatlar başlayacak. Yerel yöneticiler parsayı toplayacaklar. Tıpkı orman arazilerinde olduğu gibi burada da büyük rant var."

Paylaş
Yol-İş Genel Başkanı Fikret Barın, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün, büyük tarım arazilerini imara açmak amacıyla kapatılmak istendiğini söyledi. Köy Hizmetleri'nin onayı olmadan hiçbir alanın imara açılamadığını belirten Barın, Yol-İş olarak, genel grev de dahil her türlü eyleme hazır olduklarını bildirdi. Sorularımızı yanıtlayan Fikret Barın, Emek Platformu'nun her kararında başrolde olacaklarını dile getirdi.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ne iş yapar? Köye ve kırsala hizmet götüren genel müdürlük olarak tanınır. Ama çok amaçlı hizmet üreten bir kuruluştur. Özetlemeye kalkarsak köye yol getiren, altyapı çalışmaları yapan, su götüren, köprü, kanaletler, tarımsal alanı sulamaya açan, büyük kar mücadelesi yapan bir kuruluş. Köy Hizmetleri, tarımsal alanın imara açılmasıyla ilgili tampon bir kuruluştur. O 'evet' demedikten sonra hiçbir tarımsal araziyi imara açamazsınız. Zaten bu çok önemli bir konu. Tarımsal alanı imara açacaklar, inşaatlar başlayacak. Bunlardan yerel yöneticiler kısmetini, nasibini alacak, parsayı onlar toplayacaklar. Tıpkı orman arazilerinde olduğu gibi burada da büyük rant var.

Köy Hizmetleri'nin atıl bir kuruluş olduğu iddiası var... İnsana gülerler. Devlet yolları, il yolları dahil 60 bin kilometre iken, Köy Hizmetleri 100 bin kilometre asfalt yol yapmış. Aradaki farka bakın... Bizi rahatsız eden en önemli hadise de kurumda çalışan işçi, memur, mühendisi aşağılamaları. 'Hiçbir iş yapmıyorsunuz' diyorlar. Müsteşar, 'Köy Hizmetleri yılda her ilde 4 kilometre yol yapıyor' diyor. Yav bu kadar kuyruklu yalan olur mu, bir sor! Bürokrasinin tepesindeki adamsın, açar telefonu Köy Hizmetleri Genel Müdürü'ne sorarsın; 2003'de ne kadar yol yaptın? 2 bin 500 kilometre. Devletin kurumlarını bu kadar acz içinde göstermeye kimsenin hakkı yok. Çıkar dersin ki; 'Benim siyasi tercihimdir, Köy Hizmetleri'ni kapatacağım'.

Tasarı yasalaşırsa çalışanları ne tür tehlikeler bekliyor? İşçilerin ücretini ödemeyecekler. Sonra bir bölümünü zorla emekli edecekler, öbürleri de zaten tasarıda var; performansa göre çalışma sistemi, sözleşmeli çalışma statüsü. Kamu çalışanlarını by pass edecekler, ondan sonra hizmet satın alınması yoluna gidecekler. Bunda en çok küçük illerimiz, Doğu, Güneydoğu bölgelerimiz mağdur olacak. Yarın ne olacak? Muş'ta, Bitlis'te, Hakkari'de vatandaşa hizmeti kim götürecek? Köyden kente göç hızlanacaktır. Köyü yaşanabilir hale getiremezsen kim yaşar köyde. Altyapı olmazsa, yarın çevre ne hale gelir! Kanalizasyon sistemini köye getiremezsen bu ülkeyi yaşanmaz hale getirirsin.


Fikret Barın KİMDİR? 1965'de Trabzon'da, Karayolları'nda işçiliğe başladı. Yol-İş Sendikası'nda temsilcilikten, baştemsilciliğe, şube başkanlığı ve merkez yöneticiliğine kadar görev yaptı. Trabzon'da 4,5 yıllık şube başkanlığından sonra 1986'da Teşkilat Sekreterliği'ne seçildi. Genel Başkan Yardımcılığı'nın ardından halen Yol-İş Genel Başkanı olarak görev yapıyor.


Bunların emekle alakası yok! Hak-İş ve Memur-Sen'i kastederek, "Köy Hizmetleri'nin kapatılmasını isteyenlerin emeği temsil edemeyeceğini" söyleyen Fikret Barın, Emek Platformu'nun kendisini gözden geçirerek, bu iki sendikayı "by-pass etmesini" istedi. Barın şunları söyledi: "İnsanlara baskı yapıp sendika değiştireceksin, kurumlara noter sokacaksın, hiçbir şey yokmuş gibi davranacak, sonra da gelip platform içinde yer alacaksın. Siyasi güçle palazlanan bir konfederasyon... Emek Platformu'nun içinde yer almaması gereken iki kuruluştur bunlar. Süratle EP'den by-pass edilmeli. EP durumunu süratle yeniden gözden geçirmelidir. Böyle emek temsilcisi falan olmaz. 'Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile ilgili söz verdik, onun için özel idarelere devrini istiyoruz' diyorlar. Bir emek kuruluşu bunu nasıl ister. Bunların emekle falan alakası yok. Siyasetle geldiler, siyasetle de gidecekler. Bu siyasi iktidar gittiğinde Memur-Sen'i de Hak-İş'i de göreceğiz."

ÖNCEKİ HABER

ABD'ye kanlı bebek maketi

SONRAKİ HABER

Çalışma Bakanı'ndan SSK itirafı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...