23 Kasım 2004 22:00

Kolombiya rejimine daha fazla destek

ABD Başkanı Bush, uyuşturucu ile mücadele adı altında Kolombiya rejimine daha fazla mali yardım yapma sözü verdi.

Paylaş
ABD Başkanı George W. Bush, Kolombiya rejimine 'uyuşturucu ticareti ve gerillalarla savaşta' kullanılması için verilen mali desteğin artarak devam edeceğini belirtti. Bush, önümüzdeki yıl ekonomik ve askeri yardımların süresinin uzatılması önerisini Kongre'ye götüreceğini söyledi. ABD, Kolombiya rejimine son 5 yılda 3 milyar dolar para verdi.

Kongre'ye sunacak Bush üç günlük Latin Amerika gezisinin son gününde Kolombiya'nın Cartagena kentine gitti. Burada, Kongre'nin yardımların sürmesini onaylamasından umutlu olduğunu belirten Bush, yardım miktarının ne kadar artırılacağı konusunda açıklama yapmadı. Bush, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'ye de desteklerini artıracakları yönünde güvence verdi. Kolombiya hükümetini 'çalışmalarından' dolayı öven Bush, uyuşturucuya karşı savaşın sürmesi gerektiğini ilan etti. Uribe, devlet başkanı olmadan önce Kolombiya'nın en büyük uyuşturucu tüccarlarıyla olan bağlantılarıyla biliniyordu. Plan Kolombiya kapsamında ABD, Kolombiya askerlerine eğitim veriyor ve ekipman ve istihbarat yardımı sağlıyor. Amerikalı uzmanlar, koka tarlalarının yakılmasına da yardım ediyorlar.

Şili'de 690 gözaltı Diğer yandan, Şili'de Bush'a karşı düzenlenen protesto eylemlerinde toplam 690 kişinin gözaltına alındığı, 20 polisin ise yaralandığı açıklandı. Şilili yetkililer, eylemcilerin liderleri hakkında dava açacaklarını ve gösteriler sırasında meydana gelen zararların bu kişiler tarafından karşılanmasını isteyeceklerini ilan ettiler. Şili, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu'na (APEC) evsahipliği yapan ilk Latin Amerika ülkesi olmuştu. Başkent Santiago'da Bush'a karşı yapılan gösteriye 100 bine yakın kişi katılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Katiller okuluna protesto

SONRAKİ HABER

Muhalifler parlamento önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...