22 Kasım 2004 22:00

Irak'a gelen tek özgürlük:Ölme özgürlüğü!

Birleşmiş Milletler ve Irak Geçici Hükümeti'nin verilerine göre, 20 aydır ABD işgali altında olan Irak'ta çocukların büyük bir kısmı, kötü ve yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalıkların tehdidi altında.

Paylaş
Irak Sağlık Bakanlığı ve Norveç Ulusluararası Sağlık Enstitüsü'nün ortak çalışmalarından çıkan sonuca göre, ülkede yetersiz beslenmeden dolayı çocuk ölümleri oranı, işgal sırasında yüzde 7,7'yi buldu. Ayrıca Birleşmiş Milletler, çöplükten beslenmek zorunda kalan, 400 bin Iraklı çocuğun kronik ishal ve protein yetersizliğinden dolayı ölümle yüz yüze kaldığını belirtti. Çocuk Hakları Sözleşmesi doğrultusunda faaliyet gösteren UNICEF'in Irak'ta görev yapan sağlık uzmanları, çocuk ölümlerinin gittikçe arttığını ve gün geçtikçe yoğunlaşan ABD saldırıları altında çocuklara sağlık yardımı sağlamakta güçlük çektiklerini söyledi. UNICEF, Iraklı çocukların yetersiz ve kötü beslenme düzeyinin, son 10 yıldır çatışmalarla harabeye dönen Afrika'daki Burundi ile aynı düzeye çıktığını söyledi. Iraklı çocuk ölümü oranı, Uganda ve Haiti'den de daha yüksek durumda.

Çocuklar 5 kilo bile değil Son 2 senedir halka gıda yardımında bulduklarını söyleyen Irak Sağlık Bakanlığı yetkilileri, halkın tamamına yardım ulaştıramadıklarını itiraf etti. Bakanlık yetkilileri, halkın kirli suları içme suyu olarak kullandıklarını da belirtti. Bağdat'ın önde gelen çocuk hastanesinde görev yapan Laborant Kazım Said, "Ülkemizdeki durum, savaşın başlamasıyla daha da kötüleşti. 5 kilo dahi gelmeyen çocuklar, ABD uçakları geçerken oyuncaklarını yüzlerine kapatarak kendilerini korumaya çalışıyorlar. Hiç olmazsa Saddam döneminde üzerinde çalıştığımız projeler vardı. Fakat şu an çalıştığımız hiçbir proje yok" dedi.

İşgalle birlikte çocuk ölümleri arttı Irak sağlık yetklilileri, bir nesil öncesine kadar obezite (aşırı şişmanlık) sorunu ile karşı karşıya olan Iraklı çocukların, Kuveyt işgalinin ardından, ABD'nin amborgosu yüzünden ihtiyaçları olan gıdadan mahrum kaldıklarını ve kötü beslenmeye bağlı ölümlerin bu durumdan sonra başladığını söylediler. Uluslararası yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler'in yardım programlarıyla çocuk ölümlerinin oranı yüzde 11'den yüzde 4'e düşerken, 2003 Mart ayında bu yana çocuk ölümleri tekrar artış gösterdi.

Yardımlar engelleniyor ABD'nin insanlık dışı saldırılarıyla her geçen gün daha da sarsılan ülkede, tüm olanaksızlıklara rağmen faaliyet göstermeye çalışan Bağdat Pediyatri Hastanesi yetkileri "Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından durumun iyileşeceğini düşünüyorduk. Fakat ABD'nin ülkede yönetimi ele almasının ardından, Saddam rejimini arar hale geldik" dediler. Bağdat Hükümeti'nin hastanelere hiçbir yardımı olmadığını söyleyen hastane yetkilileri, yardım kuruluşlarının gönderdiği malzemelere de işgal kuvvetlerinin el koyduğunu ekledi. Yetkililer, Irak'ta gönüllü görev yapan yabancı doktorların çalıştığı hastanelerin ve ülkede içme sularının temizlenmesiyle uğraşan yardım kuruluşu CARE'in ülkeden kaçtığını da hatırlattı. Çocuk ölümleri yoğun olarak Şii yerleşim birimlerinde görülüyor. Kardeşini sarılığa kurban veren 20 yaşındaki Yusra Cabbar "Hiçbirimiz iyi beslenemiyoruz. Sadr mahallesindeki tüm sular bulaşıcı hastalıklar taşıyor. Ülkemizi, kendimiz için değil çocuklarımız için yeniden kurmalıyız" dedi. Doktorlar, bölgede yaşayan kadınların büyük bir kısmının kansızlık sorunu olduğunu da belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Hakkını isteyen işçilere ceza

SONRAKİ HABER

Bush'un planına destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...