22 Kasım 2004 22:00

Güler tasarruf istedi

Yeni elektrik santralleri açmaya hazırlandıklarını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler şimdi de enerji tasarrufu istedi. Tasarruf sağlandığında 3 milyar dolarlık avantaj sağlandığını belirten Güler, 2010'da enerji darboğazı olacağını ileri sürdü.

Paylaş
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de 3 milyar dolarlık enerji tasarrufu kapasitesi bulunduğunu belirterek, "Eğer ısı yalıtımını sağlayabilirsek 3 milyar dolarlık avantaj sağlarız. Bu, 1.7 Keban eder" dedi. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) desteğiyle Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 3. Uluslararası Enerji Yöneticisi Kursu törenle başladı. Törenin açılışında konuşan Güler, Türkiye'nin enerji köprüsü olacağını söyledi. "Bu gösteriyor ki bizim enerji tüketimi verimliliği üzerinde çok ciddi çalışmamız lazım" diyen Güler, bunun hem ekonomiyi rahatlatacağını, hem de çevre açısından olumlu sonuçlar vereceğini bildirdi. Bakan Güler, 2050 yılında enerji tüketiminin yüzde 50 artacağını ileri sürerek, bu çalışmaların Türkiye ve diğer ülkeler açısından önemli olduğunu savundu.

Belediye ile sorun Bir gazetecinin, "Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) arasında bir takım sıkıntılar yaşanıyor. BEDAŞ sokak aydınlatma parasını büyükşehirden talep ediyor. Büyükşehir Belediyesi de hatlar kendi yollarından geçtiği için bunu fatura etme kararı aldı. Sorun nereden kaynaklanıyor, çözüm için neler yapılıyor" şeklindeki sorusuna da Güler şu yanıtı verdi: "Bunlar tabi aşılması gereken sorunlar. Tabi en büyük yansıması elektrik kesintilerine oluyor. Elektrik arızalarına anında müdahale edemememize sebep oluyor. Ama bunun çözümü yok değil, çözülecek. Ancak kazma vuramayınca kopan hatları tamir edemiyoruz ve bundan dolayı da Ankara'da elektrik kesintileri oluyor. Ama belediye ile görüşüyoruz."

Enerji sıkıntısı iddiası Bakan Güler bir başka soru üzerine de, 2006 yılında enerji darboğazına girileceğini önceki hükümetin söylediğini hatırlatarak, "Hesaplamalarda önlem alınmadığı takdirde 2010 yılında darboğaz olabileceğini tahmin ediyoruz. Ama önlemler almaya devam ediyoruz. İki büyük baraj Yusufeli ve Ilısu Barajlarına başlıyoruz. Yapılan yatırımlarla bu tarihler ve projeksiyonlar değişir, gözden geçirilir" dedi. Güler, nükleer santral yapımına hükümetin karar vereceğini, kendilerinin bu yönde yaptıklarının planlama olduğunu vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Gürcistan senaryosu mu?

SONRAKİ HABER

İtalyanların gözü Karadeniz'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa