22 Kasım 2004 22:00

Powell'ı 'kovmuşlar'

Geçtiğimiz hafta görevinden istifa eden ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, 'İsrail'deki Ariel Şaron hükümetini dizginlemek istediği için kovulduğu' öne sürüldü.

Paylaş
2 Kasım seçimlerinin ardından istifasını sunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, istifa etmeden önce ABD Başkanı Bush'tan 'Ortadoğu barış görüşmelerinin sürmesinin sağlanması için olağanüstü yetki' istediği belirtildi. Beyaz Saray yetkililerinin açıklamalarına göre, Powell, konuyla ilgili olarak Bush ile yaptığı son görüşmede sorunların çözümünde diplomasinin daha ağırlıklı olarak kullanılmasını istedi. Bir süre önce istifa eden bir dışişleri yetkilisi ise, Powell'ın İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u dizginlemek ve Ortadoğu'da barış görüşmelerinin devamını sağlamak istediğini öne sürdü.

'Engel olacaktı' ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve John Bolton'un ise Powell'ın görevden alınması için Bush'a baskı yaptıkları belirtildi. Bolton ve Cheney, yeni ABD yönetiminin öncelikli dış politika konusunun İran olduğunu düşünüyorlar. Yönetimdeki 'şahin' kanat, Powell'ın ABD'nin bu konudaki çözüm sürecini yavaşlatacağına inanıyor. Ayrıca İngiltere, Fransa ve Almanya'nın İran ile diplomatik görüşmelerin sürdürülmesi tavrına da tepki gösterilerek, Birleşmiş Milletler'in ambargo kararı alması ve İran'ı kınaması isteniyor. Görevinde en az bir yıl daha kalmak isteyen Powell'ın 'ılımlı yaklaşımı' ile bu sürecin önünde engel olduğu düşünülüyordu.

Planlar hazır Bush'un Dışişleri Bakanlığı'na Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ı getirmesi, Başkan'ın önümüzdeki dört yılda yönetimde ılımlı görüşler olmadan çalışmak isteği olarak yorumlanıyor. Amerikan yönetimindeki neo-muhafazakârlar, Tahran rejiminin değiştirilmesi yönündeki isteklerini açıkça ifade ediyorlar. Ve bu konudaki çözüm yolunun da askeri operasyon olduğunu savunuyorlar. Bunun için ekonomik ambargo ile İran'nın zor durumda bırakılması planlanırken, İran'ın nükleer tesislerinin İsrail tarafından vurulması da gündeme gelen planlar arasında sayılıyor.

İsrail'e gitti Diğer yandan, Colin Powell, dün İsrail'in başkenti Tel Aviv'e giderek temaslarda bulundu. Powell, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrailli ve Filistinli liderlerden, Filistin devlet başkanlığı seçiminde Yaser Arafat'ın halefinin belirlenmesini mümkün kılacak adımların atılmasını isteyeceğini söyledi ve "Liderlere seçimin başarıyla sonuçlanması ve en fazla sayıda Filistinlinin seçime katılabilmesinin sağlanması için ne gerekiyorsa yapmaları konusunda cesaret vereceğim" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

AB'ye işgal gücü

SONRAKİ HABER

Stockholm Sosyalist Forumu'na Irak damgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...