22 Kasım 2004 22:00

Napalm katliamı: 73 ölü

Felluce'de cesetlerin gömülmesi için ABD askerlerine yardım eden Iraklı köylüler; kömürleşmiş 73 kadın ve çocuk cesedi gömdüklerini anlattı. Bu açıklamalar, ABD'nin kent halkına karşı napalm bombası kullandığına dair ilk önemli delil oldu.

Paylaş
Irak'ın Fellluce kenti yakınlarındaki bir köyün sakinleri; El Cezire'ye yaptıkları açıklamalarda, ABD bombardımanında yanarak ölen 73 kadın ve çocuğun kömürleşmiş cesetlerini toprağa verdiklerini anlattı. Saklaviya köyü sakinlerinden birisi, El Cezire muhabirine, "Ölüleri gömdük, fakat cesetler kömür halinde olduğu için kimliklerini belirleyemedik. ABD uçakları napalm bombaları atıyor" dedi. Köyün diğer sakinlerinin de, cesetlerin tamamen yandıklarını açıkladıkları belirtildi. Felluce'de çok sayıda sivili katleden Amerikan askerleri geçen hafta halktan "cesetlerin gömülmesi" için yardım istemişti.

Yardım gidemiyor Bu arada Amerikan saldırısının başlamasının ardından kent dışına kaçmayı başaran Felluce sakinleri kent sokaklarında halen çok sayıda çürümüş cesedin bulunduğunu ve bazı cesetlerin köpekler tarafından yenildiğini açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Örgütü de, Felluce'de insanlık dramı yaşandığını belirterek sokaklardakı cesetlerin bir an önce kaldırılması gerektiğini açıkladı. Kızılhaç yetikilisi Muain Kasis, Felluce'ye girmelerinin engellendiğini, çatışmaların ise sürdüğünü söyledi. Kasis, insani yardımın bir an önce kente girmesi gerektiğini söyleyerek kente gidecek yardım görevlilerinin güvenliğinin de garanti altına alınmasını istedi. Felluce'de elektrik ve su olmadığını hatırlatan Kasis, ilaç yokluğu nedeni ile büyük sorunlar yaşandığını ve hasta ve yaralıların tedavi edilemediğini dile getirdi.

Cinayetin tanığı anlattı Diğer yandan, Felluce'de bir camideki yaralı ve silahsız Iraklıyı vurarak öldüren Amerikan askerini görüntüleyen NBC muhabiri, Iraklının vurulmadan önce hiç kıpırdamadığını söyledi. NBC muhabiri Kevin Sites, yaralı Iraklının ABD askeri ateş etmeden önce, hiçbir şekilde hareket etmediğini belirterek, "Hiçbir ani hareket, uzanma veya ileri atılma yoktu" dedi. Sites, olayın görüntülendiğini fark eden askerin "mahçup olduğunu" da ekledi ve katil askerin, yanına gelerek, "Bilmiyordum bayım, bilmiyordum" dediğini belirtti. Söz konusu cinayet, 13 Kasım'da işlenmişti.

ÖNCEKİ HABER

Taşlar ve düşler kenti: Diyarbekir

SONRAKİ HABER

AB'ye işgal gücü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa