21 Kasım 2004 22:00

Bergama işçisi laf değil işini istiyor

Bayram arefesinde gelen bir faksla iş akitlerinin feshedildiğini öğrenen Bergama TEKEL işçileri, işe geri dönme mücadelelerini sürdürüyor.

Paylaş
Bayram arefesinde gelen bir faksla iş akitlerinin feshedildiğini öğrenen Bergama TEKEL işçileri, işe geri dönme mücadelelerini sürüdüryor. İşten çıkarıldıkları günden itibaren fabrikayı terk etmeyerek direnişe geçen işçiler, bayramın birinci günü başladıkları açlık grevine son verdi. Bergama işçisi, işe geri dönme talepleri kabul edilene ya da TEKEL'in başka bir biriminde işbaşı yapana kadar direnişe devam etmekte kararlı. "Bize verecekleri tazminatlar hiçbir işimize yaramaz. Biz çalışmak, işimize geri dönmek istiyoruz" diyen işçilere, talep etmeleri halinde bir ay içerisinde başka bir kuruma yatay geçiş yapabiliceklerine ilişkin Özelleştirme İdaresi'nden bir yazı gönderildi. Bu yazıya güvenmediklerini söyleyen işçiler, akibetlerinin diğer özelleştirme mağdurları gibi olmasından endişe ediyor. İşten atılan işçilerden Tek-Gıda İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Aynur Albayrak'ın Sümerbank'ta çalışan eşi de ekim ayında işten atılmış. Albayrak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, eşi ve işten çıkarılan diğer işçilere de işe başlatma vaadinde bulunduğunu ancak bu sözün tutulmadığını belirtti. TEKEL'in başka bir kurumunda çalışmak için tercih formu doldurduklarını ancak yine de kapı önüne konulduklarını söyleyen Albayrak, "ÖİB'den gelen yazı inandırıcı gelmiyor. TEKEL'in başka birimlerine göndermek varken neden başka yerlere gönderilmek isteniyoruz?" diye sordu.

Bayramı zehir oldu İşten atılma yazısının kendilerinin ve ailelerinin bayramını zehir ettiğini vurgulayan Albayrak, "Bayramı eylemle geçirdik. Daha ben annemi ve babamı görüp elini öpemedim. İki kızım var, ikisi de bayramda bizimle birlikteydi. Başbakan'ın çocukları Amerikalarda okuyor, peki biz ne yapacağız?" diye konuştu. Birçok kesimden kendilerine destek geldiğini sözlerine ekleyen Albayrak, "Sağolun ilk Evrensel duyurdu sesimizi. En çok da sizin gazeteniz haberlerimizi yapıyor. Arayıp desteklerini, yapabilecek bir şey olup olmadığını söylediler. İnanın ben ağladım bu ilgi karşısında" dedi. Aynur Albayrak'ın 14 yaşındaki kızı Bilgecan da sadece annesi için değil tüm işten çıkarılan işçiler için de çok üzüldüğünü söylüyor.

Ölüm gibi bir şey İşten atılmalarını "Ölüm gibi" diye niteleyen Ahcik Erol, "Seni diri diri gömüyorlar, hiç ses seda da çıkarmıyorlar. Açlık grevindeyken rahatsızlandım. Midem hâlâ bir şey kabul etmiyor, hiçbir şey yiyemiyorum. Çocuklarımla bayramlaşamadım daha" dedi. Dilek İlan ise, yaşanan olumsuzluklara karşı birleşip "dur" demekten başka çarenin kalmadığını belirtti. Eşine destek için fabrikaya gelen Erol İlan özel bir kuruluşta asgari ücretle çalıştığını dile getirerek, ÖİB'nin sözünde durmasını istedi. Önder Durna işten atıldıkları günden bu yana huzurlarının kalmadığıni anlatırken, Birol Gürbüz ise, "Yaşım 34, iki çocuğum var. Bu saatten sonra ben nerede iş bulacağım?" diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Genel grevin tam zamanı

SONRAKİ HABER

Ülker'de işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...