21 Kasım 2004 22:00

KSP kongresini yaptı

Kıbrıs Sosyalist Partisi 1.Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kongreye Türkiye ve İngiltere ile Kıbrıs'ın kuzey ve güneyinden çok sayıda konuk katıldı.

Paylaş
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) 1. Kongresini yaptı. Türkiye, İngiltere ile Kıbrıs'ın kuzey ve güneyinden konukların katılımıyla yapılan kongrede KSP'nin Kıbrıs işçi sınıfı, yoksul köylüleri ve emekçilerin umudu olduğu belirtildi. Kongreye, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Kıbrıs'ın güneyinden AKEL, DISI, GREEN PARTY, PEO ve iki toplumlu kültür merkezi GARDAŞ, Kıbrıs'ın kuzeyinden CTP, TKP, BKP, YKP ve BMBP adına konuşmacılar ve bazı sendika yetkilileri katıldılar. İngiltere'den ise KSP Yurtdışı Dayanışması kongredeydi.

Sorunun çözümü Sinevizyon gösterisiyle başlayan kongrede KSP Genel Sekreteri Kazım Öngen açılış konuşması yaptı. Öngen KSP'nin emperyalizmin işçi ve emekçilere karşı saldırılarının arttığı bir dönemde kurulduğunu belirterek, Kıbrıs işçi, emekçi ve yoksul köylülerin umudu haline geldiğini kaydetti. Öngen," Ülkemizin son yarım asırlık geçmişi, emperyalistlerin ve sözde anavatanların ve işbirlikçilerinin Kıbrıs halkına ihanetleriyle doludur. 'Ülkede bu kadar parti varken neden KSP?' sorusuna verilecek en net yanıt şu olmalıdır. KSP bu düzeni restore etmek yerine değiştirmeyi hedeflemektedir. KSP milli temelde örgütlenme yerine sınıfsal örgütlenmeyi önüne hedef olarak koymuştur. KSP, emperyalistlerin Kıbrıs sorunu'nu asla Kıbrıs halkının yararına çözemeyeceğini ilan etmektedir" diye konuştu. Kıbrıs'ta yapılan referandumun Kıbrıs'ın emperyalist sistemden kopmadan sorunun çözülemeyeceğini ortaya koyduğunu söyleyen Öngen, "Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk halkın birleşik ortak vatan, birleşik halk, barış ve demokrasi hedefleri etrafında ortak örgütlenmesi ve ortak savaşımı sonucunda elde edilecektir" dedi. Kongrede söz alan EMEP Genel Başkanı Tüzel, "KSP'nin hem Rum hem de Türk halkıyla bir bütün olarak, parçalanma dayatılmış Kıbrıs'ı birleştirme mücadelesi anlamlı ve önemlidir. Kuzey'de ve güneyde sürdürülen mücadeleyi bağımsızlık mücadelesine kazanmak KSP'yi güçlendirecektir" diye konuştu. Kıbrıs'ın bölünerek AB'ye alınmasının haksızlık olduğunu söyleyen Tüzel, "Kıbrıs halkının geleceği Kıbrıs halkına teslim edilmelidir" dedi. Kongre raporların, karar tasarılarının okunması ve KSP Merkez Komite seçiminin ardından sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Ne azınlık ne çoğunluk çözüm eşitlik

SONRAKİ HABER

AB Dışişleri Bakanları toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...