21 Kasım 2004 22:00

'Teröre karşı barış' çağrısı

Almanya'nın Köln kentinde 20 bin Türkiyeli, 'Barış için teröre karşı' mitingine katıldı DİTİB tarafından gerçekleştirilen eyleme çok sayıda Alman politikacı da destek verdi.

Paylaş
Almanya'da en büyük Müslüman örgütü olan Diyanet İşçileri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından dün Köln'de gerçekleştirilen gösteriye 20 bin kişi katıldı. Almanya'nın diğer kentlerinden otobüs ve trenlerle Köln'e gelen göstericiler Venloer Caddesi üzerinde bulunan DİTİB Genel Merkezi ve merkezi tren istasyonu yakınındaki Ziraat Bankası önünde buluşarak, mitingin yapıldığı Rudolfplatz'a doğru yürüyüşe geçtiler. Her iki kolda da yoğun şekilde Türk, Alman ve Avrupa Birliği bayrakları göstericiler tarafından taşınırken, "İslam terör değildir", "Din teröre kaynaklık edemez", "Terörizmin kaynağı İslam değildir" pankartları taşındı, sloganlar atıldı. DİTİB Genel Merkezi tarafından hazırlanan pankartlar dışında başka pankartların pek göze çarpmadığı gösteride, dev Türk bayraklarının taşındığı da görüldü. Frizenplatz'de birleşen her iki kol, daha sonra Rudolfplatz'da yapılan mitinge katıldı.

Yürüyüşe katılan politikacılar Gösteriye Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Federal Hükümet Göç ve Entegrasyon Danışmanı Mariluise Beck, Kuzey Ren Vestfalye eyaleti İçişleri Bakanı Fritz Behrens, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Schramma, Federal Parlamento Milletvekili Lale Akgün (SPD), tanınmış feminist Alice Schwarz ve çok sayıda göçmen kurumu temsilcisi katıldı.

Terörün her türlüsüne karşı Yürüyüş sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Clauda Roth, Hollanda'da başlayan olaylardan sonra Müslümanların terör kaynağı olarak görülmeye başlandığını, bunun için de Almanya'daki Müslümanların terörü kınamalarını anlamlı olduğunu ifade etti. Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma da, Köln'de 85 binde fazla Türkiye kökenli göçmenin Almanlarla birlikte barış içerisinde yıllardan beri yaşadığını ifade ederek, terörün her türlüsüne karşı olduklarını vurguladı.

İspat çabası Mitingde bir konuşma yapan DİTİB Başkanı Rıdvan Çakır, son zamanlarda Avrupa'da işlenen cinayetlerin İslam ile bağlantılandırılmasını eleştirerek, "Her terör olayından sonra şüpheci bakışların Müslümanların üzerine çevrilmesi, Müslümanları, özellikle Türkler olarak bizi bir kat daha fazla üzmektedir" dedi. Yürüyüşle teröre karşı olduklarını ifade etmek istediklerini söyleyen Çakır, Hollanda'da meydana gelen olayları da kınadıklarını sözlerine ekledi. Diyanet İşlerine bağlı olarak Almanya'da faaliyetlerde bulunan ve 1982'de kurulan DİTİB'e bağlı 800 cami var. Kurumun ayrıca 130 bin üyesi bulunuyor. Gösterinin Alman kurumlarının isteği üzerine düzenlenmesi bazı çevreler tarafından eleştiriliyor. Almanya'da yaşayan Müslümanların teröre karşı olduğunu ispatlaması yönünde yapılan çağrılar üzerine eylemin yapıldığı, bu bakımdan Almanya'daki Müslümanların teröre karşı olduğunu ispatlanmaya çalışıldığı ifade ediliyor. Gösteriye Milli Görüş, Almanya İslam Konseyi gibi örgütler ile diğer dini gruplar resmi olarak davet edilmedi. Ayrıca, gösteriye konuşma yapmak üzere yıllardır yerli ve yabancılar arasındaki ilişkileri gerginleştiren açıklamalar yapan, güvenlik önlemleri ile sorunları çözme yoluna başvuran Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein'in davet edilmesi de başka bir eleştiri konusu oldu. Beckstein, dün mitingde yaptığı konuşmada Müslümanları ve göçmenleri, yaşadıkları ülkenin kurallarına ve kültürüne uymaları çağrısını tekrarladı.

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de köy evi kültür evi oldu

SONRAKİ HABER

Ne azınlık ne çoğunluk çözüm eşitlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...