21 Kasım 2004 22:00

Filipinler'de katliam grevi durduramadı

Filipinler'de şekerkamışı tarlalarında ve şeker fabrikalarında çalışan işçi ve köylülerin 6 Kasım'da başlattıkları grev sürüyor. Emekçilere ülke genelinde büyük destek var.

Paylaş
Asya ülkesi Filipinler'de 5 bin şeker işçisi ve şekerkamışı tarlalarında çalışan binlerce köylünün ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle başlattığı grev devam ediyor.

Fabrika önünde direniş CATLU sendikasının üyeleri olan işçi ve köylüler, Hacienda Luisita'ın en büyük şeker fabrikasının 2 nolu kapısını kapalı tutarken köylülerin örgütü ULWU'nun üyeleri de 1 nolu kapıyı kapatarak içeriye araç girişine izin vermiyorlar. Polis ve ordu birliklerinin ise, fabrika önlerine yığınak yaptığı belirtildi. Polis yetkilileri kapıların açılmaması durumunda zor kullanılacağını söyleyerek grevci işçileri tehdit ediyor. Açlıktan ölmektense... Yetkililer eylemlerin bitirilmesi için sert müdahalelerin söz konusu olabileceğini belirtirken sendika sözcüsü Elmer Labog yaşanan sorunun basit bir ücret artışı talebi olmadığını belirterek Filipin halkı ile toprak ağaları arasında bir savaşın verildiğini söyledi.

Katiller cezalandırılmalı Bu arada işçilerin 16 Kasım'da yaşanan polis kıyımına yönelik tepkilerinin de devam ettiği açıklandı. Bir işçi, "Açlıktan ölmektense mücadele ederek ölmek daha iyidir" derken, sendika temsilcileri de ülkedeki siyasi partileri ziyaret ederek polis kıyımı hakkında soruşturma açılmasını talep ettiler. Sendikacılar araştırmaların bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmasını isterken katliamın üzerinin örtülmesinden endişelerini dile getirdiler.

Bazı emekçiler kayıp 16 Kasım'da Hacienda Luisita'da yapılan bir yürüyüşte, polisin saldırısı sonucu aralarında 2 ve 5 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu 14 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi tutuklandı ve yaralandı. Onlarca kişiden ise halen haber alınamadığı belirtiliyor. Grevin yapıldığı tarla ve şeker fabrikası, ABD yanlısı eski devlet başkanı Corazon Aquino'ya ait. Aquino, iktidarı sırasında ülkenin en büyük toprak sahiplerinden biri haline gelmişti.

ÖNCEKİ HABER

Suçlu Bin Ladin!

SONRAKİ HABER

Ramadi'de katliam yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...