20 Kasım 2004 22:00

Çocukların savaş hakkı(!)

Başta Irak ve Filistin olmak üzere dünya üzerinde yüzbinlerce çocuk 20 Kasım "Dünya Çocuk Hakları Günü''nü işkence, cinsel taciz, açlık, ölüm, ağır sömürü ile savaş ve çatışmalarla geçirdi.

Paylaş
"Dünya Çocuk Hakları Günü''nü, dünya üzerindeki birçok çocuk ya savaş ortasında ya açlık sınırında yaşayarak, ya kölelik koşullarında yaşarak, ya da fuhuş ve uyuşturucu batağının ortasında geçirdi. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin yıl dönümü olan 20 Kasım'da, bir kez daha, on sekiz yaşından küçük insanların fiziksel ve cinsel istismarını önlemek amacıyla imzalan ve çocukların "Magna Carta"sı olarak adlandırılan sözleşmenin sadece kağıt üzerinde kaldığı görüldü. 191 ülke tarafından kabul edilen en geniş uluslararası sözleşmelerden biri olmasına ve Sözleşme'yi onaylayan ülkelerin kendi çocukları konusunda birtakım bağlayıcı yükümlülükler altına girmesi hiç bir anlam ifade etmiyor, tüm dünyada ve Türkiye'de çocuk hakları ihlalleri sürdürülüyor.

Oyuncak yerine silah Türkiye'nin 1990 yılında imzaladığı ve toplam 54 maddeden oluşan sözleşme her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul etmesine rağmen başta Irak ve Filistin olmak üzere savaşlarda ve çatışmalarda yüzlerce çocuk öldürülmekte, işkence görmekte, cinsel tacize uğramakta ve mülteci durumuna düşürülüyor. Uluslararası Af Örgütü, dünyadaki 20 savaş ve silahlı çatışmada 300 bin çocuk askerin silah altında ''görev yaptığını'' açıkladı. Özellikle Afrika'daki durumun endişe verici boyutlarda olduğu bildirilirken UNICEF, Kuzey Uganda'daki Lord's Resistance Army adlı silahlı grubun Doğu Afrika'dan kaçırdığı çocuk sayısında patlama yaşandığını bildirdi. Çocuk askerler arasında yer alan kız çocuklarının Afganistan ve Kolombiya gibi ülkelerde daha çok fiziki ve cinsel baskıya maruz kaldığı, sık sık tecavüz olayları yaşandığı vurgulandı. Fildişi Sahili, Sudan ve Liberya'daki çatışmalarda on binlerce çocuğun eline silah tutuşturulduğu belirtilirken yalnızca Kongo'da 30 bin çocuk askerin ''görev yaptığı'', Burundi'de ise 10 yaşındaki çocukların bile çatışmalara katıldığı saptandı.

Her alanda ihlal
  • Çocuk idamları sürüyor,
  • Artan eşitsizlik ve yoksullaşma ile tüm çocuklar eşit şekilde eğitim, sağlık, sosyal güvence ve çocuklara özgü adalet haklarından yararlanamıyor,
  • Artan yoksulluğa paralel olarak çocuk emeği sömürüsü artıyor,
  • Çocuklar tüm dünyada fuhuş ve uyuşturucu batağında,
  • Yetişkinler, çocukları ilgilendiren konularda onların görüşlerine yeteri kadar önem vermiyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Müebbetlik korucular hâlâ işbaşında!

    SONRAKİ HABER

    Tarancı, katledildiği yerde anıldı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...