20 Kasım 2004 22:00

Emekçinin eylem günü

Ver.di sendikası Almanya'nın değişik eyaletlerinde yapılan grev, yürüyüş ve mitinglerle kamu çalışanlarına yönelik saldırıları protesto etti.

Paylaş
Ver.di sendikası Almanya'nın değişik eyaletlerinde yapılan grev, yürüyüş ve mitinglerle kamu çalışanlarına yönelik saldırıları protesto etti. 18 Aralık günü yapılan eylemlerde binlerce kamu çalışanı iş bıraktı veya yavaşlattı. Düsseldorf'ta yapılan eyleme 2 bin 500 emekçi katıldı. Miting Polis Sendikası ve Eğitim ve Bilim Sendikası tarafından da desteklendi.

Trafik aksadı Hamburg'da kamu işyerlerinde çalışanlar Ver.di sendikasının çağrısı ile sabah bir saatlik bir gösteri yaptı. Mitinge temizlik işçilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Otoban ve tünel işletmelerinde çalışanlar da grev yaparak trafiğin aksamasına neden oldular. Yalnızca Aşağı Saksonya Eyaleti'nde binlerce kamu çalışanı iş bıraktı. Braunschweig, Göttingen, Hannover ve Hildesheim ağırlıklı eylemlerde otoban, tünel ve telefon işletmeleri alanında 1000 emekçi iş bıraktı. Braunschweig'ta devlet tiyatrosu ve bakım dairesi görevlisi, Hannover'de hastane ve değişik devlet kurumlarında, Göttingen'de hastane ve üniversite personeli grev yaptı.

Başbakanlık önünde nöbet Saarland'da da sabah saatlerinden itibaren uyarı grevleri yapıldı. Bir grup ise başbakanlık binası önünde uyarı nöbeti başlattı. Başta hastaneler ve üniversiteler olmak üzere değişik devlet dairelerinde iş bırakıldı. Bavyera Eyaleti'nde de Üniversite Kliniği'nde üç saat iş bırakıldı. Temizlik ve yol imarı alanında çalışanlar da uyarı grevine gittiler. Bu arada Bremen, Hessen ve Baden Württemberg eyaletlerinde de uyarı grevleri, nöbetler ve mitinglerle kamu alanındaki saldırılar protesto edildi. Bugün ise Stuttgart'ta miting var. DGB Stuttgart'ın da katılacağı eyleme yönelik başta Stuttgart olmak üzere Ludwigsburg, Esslingen, Heilbronn, Geislingen, Göppingen şehirlerinden katılım olacak.




İTALYA'DA HAVAALANI ÇALIŞANLARI GREVDE İtalya'da havaalanı çalışanları önceki gün greve çıktı. Grev nedeniyle seferler aksadı, birçok şirket seferlerini iptal etti. İtalya'daki havaalanlarında görevli personelin başlattığı grev nedeniyle Alman Havayolu şirketi Lufthansa, bu ülkeye yönelik seferlerinin hemen hemen yarısını iptal etti. Lufthansa sözcüsü Thomas Jachnow, Frankfurt kentinde yaptığı açıklamada, iptal edilen 44 seferden yaklaşık 2 bin 500 yolcunun etkilendiğini, bu yolcuların diğer bazı havayolu şirketlerine gönderildiklerini ve İtalya için daha büyük uçakların sefere konulduğunu bildirdi. İtalya Havayolu şirketi Alitalia da çok sayıda seferini iptal etti.

ÖNCEKİ HABER

NAFTA Meksikalı çiftçileri tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

'Sendikal haklarımızı
   birlikte savunacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...