20 Kasım 2004 22:00

Ramadi kuşatma altında

Direniş kenti Felluce'yi kana bulayan Amerikan askerlerinin dün Ramadi kentini kuşatma altına aldığı bildirildi. Giriş çıkışları yasaklayan Amerikan askerlerinin yeni bir saldırı hazırlığında olmasından şüpheleniliyor.

Paylaş
Amerikan birliklerinin Irak'ın Ramadi kentini kuşatma altına aldığı bildirildi. Kentte askerlerin hoparlörle halktan evlerinde kalmasını istediği belirtildi. Görgü tanıklarına göre, Bağdat'ın batısındaki kente girişler çıkışlar yasaklandı ve özellikle girişlere izin verilmiyor. Askerler kentin güney mahallelerindeki binalarda arama yaparken, helikopterler 'keşif' uçuşu yapıyor. Gözlemciler kentin yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya kalmasından endişe duyduklarını belirttiler.

Bağdat'ta direnişçi saldırıları Ülkenin başkenti Bağdat'ta işgal askerlerine ve Bağdat hükümetine yönelik direnişçi saldırıları devam ediyor. Bağdat'ta dün devriye gezen Amerikan askerlerine düzenlenen saldırıda 1 Amerikan askeri öldü, 9 asker yaralandı. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, yol kenarına yerleştirilen patlayıcılar, tüfeklerle atılan roket ve küçük çaplı silahlarla düzenlenen saldırının, koordineli olduğu belirtildi. Kentte ayrıca Bayındırlık Bakanlığı'nda çalışan 4 kişi, işe giderken yolda vurularak öldürüldü. Bakanlık sözcüsü Cesim Muhammed Selim, silahlı kişilerin kovaladıkları araçlarına ateş açması sonucu bakanlık müşaviri Emel Abdülhamid ve müşavirlikte görevli 3 kişinin öldüğünü söyledi. Selim, saldırının, kentin batısındaki Kadisiye'de meydana geldiğini kaydetti. Kentte ayrıca bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu bir kişinin öldüğü bildirildi. Iraklı direnişçilerin sabah saatlerinde Bağdat'ın kuzeybatısında bir karakola RPG ve silahla saldırması sonucu 3 polisin öldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, saldırının, sabaha karşı Azamiye yöresinde düzenlendiğini, ABD ordusuna ait 3 zırhlı aracın alevler içinde kaldığını söylediler.

2 KDP militanı öldürüldü Iraklı militanlar, casuslukla suçladıkları Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) iki üyesini öldürdüklerini açıkladı. Ensar El Sünni Ordusu'nun internet sitesinde yayınladığı video kasette, kaçırılan KDP üyelerinin öldürülme görüntüleri yer alıyor. Kasette, gözleri ve ağızları bağlı iki kişinin, maskeli bir adam tarafından başlarından vurularak öldürüldükleri görülüyor. Örgütün sitedeki açıklamasında, iki KDP üyesinin, "Musul'da kahraman mücahitlerin eylemlerini izleyen bir şebeke için casusluk yaptıkları" iddia ediliyor. Irak'ta yaşanan diğer gelişmeler şöyle:
  • Amerikan askerlerinin Suriye yakınlarındaki Kaym kasabasında bulunan bir camiye saldırdığı bildirildi. Caminin imamı Maudafar Abdulvahab, Felluce'ye yardım için gıda ve diğer malzemeleri camide topladıkları, bu yüzden saldırıya uğradıklarını söyledi.
  • Amerikan askerlerinin, Musul kentinde saldırılar sırasında başı kesik 4 ceset bulduğu bildirildi.
  • Önceki gece Musul'da Amerikalı ve Iraklı askerlere saldırı hazırlığı içinde olduğu öne sürülen 30 militanın gözaltına alındığı bildirildi.
  • Mısırlı imam Şeyh Yusuf El Karadavi, Irak'ta işgalci Amerikan güçlerine karşı savaşmanın dini bir görev olduğunu belirterek, direnişçilerin bulunduğu kentlere yönelik ABD saldırılarını "ahlaksız" olarak nitelendirdi.
  • Amerikan ordusunun Felluce'de giriştiği operasyon, Filistin topraklarında ve Bahreyn'de protesto edildi.
  • Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde iki gün süreyle bir araya gelen 18 siyasi parti, Irak'ta seçimlerin düzenlenmesinin gerekliliğini vurguladı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Gökkuşağı neden yay biçiminde olur?

    SONRAKİ HABER

    Şili halkı Bush'u istemiyor!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...