19 Kasım 2004 22:00

Felluce'de insanlık dramı

Felluce'ye yönelik ABD saldırısı ikinci haftasına giriyor. Kamyonlar sokaklardan ceset toplarken, 200 bin mülteci kentin eteklerinde umutsuz bir bekleyiş içinde. Bağdat hükümeti ise, imamları tehdit etti.

Paylaş
Amerikan işgal ordusu, "iki günde direnişi kıracağını" ilan ettiği Felluce'ye yönelik saldırılarına devam ediyor. Saldırı ikinci haftasına yaklaşırken, kentte kalan halkın akibetiyle ilgili endişeler artıyor. Uluslararası Kızılhaç Örgütü, durumun kaygı verici olduğunu bildirdi. Günlerdir kaldırılamayan cesetler, kamyonlarla şehir dışına götürülerek gömülüyor. Kızılhaç, sivillerin hâlâ tıbbi yardım alamadığına dikkat çekti. ABD askerlerinin şehrin dışında "yaralıların tedavisi" için hazırladığı göstermelik hastaneye de şu ana kadar kimse ulaşamadı. Çünkü siviller kentin dışına çıkamıyor.

200 bin mülteci Felluce'ye hâlâ elektrik ve su da verilemiyor. Şehirdeki ana su arıtma tesisi bombalandı. Irak Kızılayı da, Felluce dışına kaçan ve kötü koşullarda yaşayan yaklaşık 200 bin kişiye yardım malzemesi dağıtmaya başladı. Kızılhaç örgütü, kentte en az 800 sivilin ABD ordusu tarafından katledildiğini açıklamıştı. Bu arada, Felluce'nin güneybatısında çıkan son çatışmada bir ABD ve bir Irak askeri öldü. Katliamı yöneten Korgeneral John Sattler, 51 ABD ve 8 Irak askerinin öldüğünü açıkladı. Buna karşılık yaklaşık 1200 direnişçinin öldürüldüğünü, 1025'inin de esir alındığını kaydeden Sattler, sivil can kayıpları konusunda bir şey söylemedi.

Din adamlarına tehdit Diğer yandan, ABD güdümündeki Bağdat hükümeti, direnişi teşvik eden din adamlarının "terörizme katılmış" sayılarak tutuklanacağını ilan etti. Başbakan İyad Allavi'nin sözcüsü Tahir el Nakıp, hükümetin şiddeti teşvik edenleri takip etmeye kararlı olduğunu, bazı imamların halkı, polisleri ve Ulusal Muhafızları öldürmeye teşvik ettiğini söyledi. Bunların terörizme katılmış sayıldıklarını ve tutuklanan bazı kişilerin yargılanacağını belirten sözcü, kaç imamın tutuklandığı hakkında bilgi vermedi. Son iki haftadır, gerek Bağdat, gerekse diğer kentlerde, aralarında Müslüman Din Adamları Birliği üyelerinin de bulunduğu birçok imam, işgalcilerce tutuklandı.

Camiye baskın Hükümete bağlı Irak ulusal muhafızları, son olarak dün, Bağdat'ın kuzeybatısındaki Sünni Ebu Hanife camisine baskın düzenledi. Baskında 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. AFP muhabiri, cuma namazının bitiminde 200-300 kadar ulusal muhafızın camiye girerek ses bombası attığını ve cemaate ateş açtığını anlattı. Aynı kaynak, daha sonra her tarafı kanlar içinde kalmış 2 kişinin caminin dışına çıkarıldığını belirtti. Baskında, İmam Muayed El Adhami'nin de aralarında bulunduğu 40 kişi tutuklandı. Irak polisi, ABD işgaline karşı olan Şii lider Mukteda Sadr'ın bir yardımcısını da tutukladı. Necef'teki Sadr'a bağlı büronun sorumlusu Şeyh Haşim Ebu Ragıf'ın önceki gece evine baskın düzenlenerek tutuklandığı açıklandı.

ÖNCEKİ HABER

Chirac ABD'ye kafa tuttu

SONRAKİ HABER

DU dehşeti sorgulandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...