18 Kasım 2004 22:00

Ankara yürüyüşü başladı

KESK dün İstanbul ve Diyarbakır'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı. KESK Başkanı Evren, bugün Bursa'da, hazırladıkları 'Sosyal Program'ı açıklayacak.

Paylaş
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasına karşı eylemler büyüyor. KESK, Emek Platformu'nun yarın Ankara'da düzenleyeceği miting öncesi İstanbul ve Diyarbakır'dan yürüyüş başlattı. İki gün sürecek yürüyüşler, miting sabahı Ankara'da sona erecek.

Diyarbakır kolu KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri, mitinge katılmak üzere dün yola çıktı. Sabah saatlerinde Fatih Lisesi önünde toplanan KESK yöneticisi 35 kişi, buradan kendilerini uğurlamak üzere gelenlerin toplandığı Batıkent Kavşağı'na kadar yürümek istediler, ancak polis engeliyle karşılaştılar. Kısa süreli gerginliğin ardından kaldırımdan yürümelerine izin verilen KESK'lileri, Batıkent Kavşağı'nda DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Celalettin Birtane, Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Edip Yaşar, Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Hasan Atsız, Belediye-İş Şube Başkanı Vezir Perişan, Yapı Yol-Sen Şube Başkanı Medeni Tutşi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi karşıladı. KESK MYK Üyesi Güven Gerçek, burada yaptığı açıklamada, AKP Hükümeti'ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. Hükümetin demokratikleşme söylemlerinin samimi olmadığını ifade eden Gerçek, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne yönelik direncin devam ettiğini söyledi. Demokratik hukuk devleti olmanın gereği yerine getirilmediği gibi, atılan adımların baskıcı-otoriter zihniyetin direnciyle karşılaşıldığını ifade eden Gerçek, şunları söyledi: "Eğitim Sen'in kapatılmasını istemek demokratikleşmeye hayır demektir. Emekten ve demokrasiden yana gerçek bir reform istiyoruz. Her alanda tam bir demokratikleşme, hak ve özgürlükleri esas alan bir yönetim talep ediyoruz. Bu nedenle Ankara'ya yürüyüşümüz, bu kararlılığın bir ifadesidir. Biz bu gücümüzü birleştirip saldırılara karşı seferber etmeye hazırız."

İstanbul kolu İstanbul'da da SSK Okmeydanı Hastanesi önünde toplanan kamu emekçileri, "AKP sağlığa zararlıdır", "Hastaneler halkındır satılamaz", "Kölelik yasaları geri çekilsin", "İşçi memur el ele genel greve", "İnsanca yaşam demokratik Türkiye" sloganlarıyla hükümeti uyardılar. Daha sonra, "Saldırı yasalarına karşı sosyal adalet, IMF bütçesine karşı halkçı bütçesi için yürüyoruz" yazılı pankartın arkasında kortej oluşturan kamu emekçileri, hastanenin Perpa çıkışına kadar yürüdü. KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı, burada yaptığı konuşmada, "Hükümetin dışa bağımlı politikalarla yarattığı enkazın altında toplumun yüzde 90'ı kalacaktır. Ücretler ve alım gücü gerilemekte, gelir dağılımındaki adaletsizlik artmaktadır" dedi. Hükümetin kamu mallarını belli kesimlere peşkeş çekmek, paralı hale getirmek ve iş güvencesini ellerinden alarak emekçileri çağdaş köleler haline getirmek istediğini kaydeden Avcı, tüm ezilenleri ortak mücadeleye çağırdı. Daha sonra otobüse binen yürüyüşçüler, slogan ve alkışlarla Ankara'ya uğurlandı. İstanbul yürüyüş kolunun ilk durağı Kocaeli oldu.

ÖNCEKİ HABER

Adli kolluktan vazgeçildi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'in kapatılması
   davası Meclis'e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...