18 Kasım 2004 22:00

Yönetimde kadına yer yok

Eğitim Sen'in 30 ildeki 226 okulda yaptığı bir araştırma, eğitim kurumlarının yönetici kadrolarında kadına yer verilmediğini ortaya koydu.

Paylaş
Eğitim Sen'in, eğitim kurumlarındaki kadın yönetici oranını belirlemek amacıyla yaptığı araştırmanın sonunda ilginç verilere ulaşıldı. Araştırmayla, eğitimde cinsiyet ayrımcılığının, müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları içindeki kadın oranına yansıması ortaya çıkarıldı. Türkiye genelinde 30 ilde yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklayan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Elif Akgül, "Eğitimde Cinsiyet Ayrımcılığına Hayır" başlıklı bir kampanya başlatarak, imza toplayacaklarını duyurdu.

Kızlar okula gönderilmiyor Türkiye'nin 7 bölgesinde yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklamak ve kampanya hakkında bilgi vermek için dün bir basın toplantısı düzenleyen Akgül, Türkiye'nin eğitim sisteminin hiçbir aşamasında kadın-erkek eşitliğini sağlayamadığını bildirdi. Yedi buçuk milyon okuma yazma bilmeyen kişinin 6 milyonunu kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Akgül, bu yılki verilere göre 600 bin kız çocuğunun okula kaydolmadığını belirtti. Akgül, eğitimdeki sayısal eşitsizliğin yanı sıra, eğitimin içeriği, eğitim ortamları ve öğretmen tutumları ile ayrımcılığın sürdüğünü dile getirdi. Eğitim sektöründe çalışanların yüzde 44'ünün kadın olduğunu kaydeden Akgül, buna karşılık kadınların yöneticilik düzeyinde yüzde 3 oranında temsil edildiğini söyledi.

İmza toplanacak "Eğitimde Cinsiyet Ayrımcılığına Hayır" başlıklı bir kampanya başlatarak, MEB bünyesinde Eşitlik Komisyonu oluşturulmasını, eğitim fakültelerinin lisans programlarına ve bakanlığın hizmet içi programlarına toplumsal cinsiyet dersleri konulmasını, ders kitapları ve materyallerin cinsiyetçilikten arındırılmasını ve okulların yoğun olduğu alanlarda okul öncesi kurumların açılmasını sağlamayı amaçladıklarını duyuran Akgül, okullarda eğitim çalışmaları yapacaklarını, bu talepler için işyerlerinde imza toplayacaklarını ve toplanan imzaları merkezi bir etkinlik ile MEB ve YÖK'e vereceklerini açıkladı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar -3-
   GDO'lar Türkiye'ye giriyor
   yetişiyor, tüketiliyorHAZIRLAYAN: Nur Karabacak, Mehmet Özer

ÖNCEKİ HABER

AB Diyarbakır'dan çıkmıyor

SONRAKİ HABER

Her an bir patlama olabilir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa