18 Kasım 2004 22:00

Asgari ücrette zorlu pazarlık başladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2005'den itibaren altı ay süreyle geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Türk-İş en düşük memur maaşının dikkate alınmasını istedi.

Paylaş
Asgari ücretin 1 Ocak 2005'ten itibaren geçerli olacak yeni rakamını belirleme süreci başladı. İşçi kesimini temsil eden Türk-İş, asgari geçim şartları ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak, rakamın hesaplanmasını isterken, işveren kesimi ise "temelsiz ve hesapsız artış olmaz" görüşünde ısrar etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da rakamın ekonomik şartlar gözönüne alınarak hesaplanacağını dile getirerek, milyonlarca asgari ücretlinin isteklerinin dikkate alınmayacağı mesajını verdi. İşveren kesiminden 5, işçi kesiminden 5, hükümet adına 5 kişinin temsil edildiği, Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya çalışanları temsilen Türk-İş temsilcileri katılırken, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç yerine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel Türk-İş heyetinde yer aldı. TİSK heyetine ise Nihat Yüksel başkanlık etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, asgari ücret tespit komisyonunun sosyal diyaloğun kurumsallaşması adına önemli görevler üstlendiğini iddia ederek, komisyonun sosyal diyaloğa önem verdiğini savundu. Yıllardır belirlenen asgari ücretin satın alma gücü itibariyle düşük olduğunu kabul eden Başesgioğlu, ancak bu yıl da ekonomik durum, işgücü piyasalarının kendi dinamikleri dikkate alınarak bir rakam belirleneceğini söyledi. TİSK adına söz alan Nihat Yüksel ise 2004 yılı asgari ücretinin enflasyonun yaklaşık 4 katı kadar artırıldığını savunarak, 2005 yılı programı ve bütçesinde asgari ücretin altışar aylık dönemler itibariyle yüzde 5 oranında artırılmasının hedeflendiğini hatırlattı. Yüksel, Asgari Ücret Yönetmeliği'nde İş Yasası'nda yapılan değişikliklerle uyumlu hale getirilmesini talep ederken, DİE tarafından hesaplanan zorunlu harcamalar ve TÜFE gibi veriler dışında temelsiz, hesapsız artışlara gidilmemesini istedi. Yüksel, Türkiye'deki asgari ücret düzeyinin AB'ye yeni üye olan ülkelere göre yüksek olduğunu iddia etti.

AB ülkelerinden düşük Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de, çalışanların komisyondan beklentisinin ''insanca yaşamaya yetecek' bir asgari ücret düzeyinin belirlenmesi'' olduğunu vurgulayarak, asgari ücretin her zaman çalışanların geçim şartlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Türkel, Türkiye'deki asgari ücret düzeyinin çoğu AB ülkesinden çok düşük olduğunu söyledi. Bugün, üzerinde konuşulan asgari ücretin günlük 10 milyon lira civarında olduğunu dile getiren Türkel, ''Bu tutarla işçinin beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik, su, yakıt, ulaşım gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır?" diye sordu. Yaklaşık 20 dakika süren toplantıda, taraflar taleplerini sunarken, asgari ücretin tespitinde temel teşkil etmek üzere Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), DİE ve Hazine Müsteşarlığı'ndan 2004 yılına ilişkin genel bir değerlendirme, gelecek yıla ilişkin ise projeksiyon raporları istenmesi kararlaştırıldı. Komisyon, ikinci toplantısını 6 Aralık tarihinde yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Yüzbinler hükümeti uyardı

SONRAKİ HABER

Avrupa sermayesi THY'yi gözlüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...