18 Kasım 2004 22:00

Putin'den 'bomba' haber

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "başka ülkelerin sahip olmadığı ve olamayacağı yeni tür atom bombası geliştirdiklerini" ilan etti.

Paylaş
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "başka ülkelerin sahip olmadığı ve olamayacağı yeni tür atom bombası geliştirdiklerini" ilan etti. Putin, önceki gün genelkurmay yetkilileriyle yaptığı toplantıdaki açıklamasında, yeni nükleer füzenin geliştirilmesinin sürdüğünü belirterek, "Yakın zamanda ortaya çıkacak" dedi. Rus lider, "Bu yeni atom bombasının diğer nükleer güç devletlerinin (özellikle ABD, İngiltere, Fransa ve Çin) elinde bulunmadığını" söyledi ve "Bu silah gelecekte de kimsede olmayacak" iddiasında bulundu.

Füze kalkanı sistemi Rus İnterfaks ve İTAR-Tass ajanslarının bildirdiğine göre, Putin, yeni "nükleer füze kalkanı" projesinde denemelerin başarıyla sürdüğünü de belirterek, yeni füzelerin birkaç yıl içinde kullanıma hazır olacağını dile getirdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, bu ay yaptığı açıklamada, ülkesinin, nükleer başlık taşıma yeteneğine sahip seyyar "Topol-M" balistik füzesini bu yıl içinde deneyeceğini ve yeni silahın 2005'te göreve hazır olabileceğini belirtmişti. Rusya'nın 1,32 ton nükleer bomba taşıyabilen Topol-M füzesine ilaveten toplam 4.4 ton ağırlığında 10 ayrı atom bombasını tek başlıkta taşıyabilen yeni kuşak füze sistemini devreye sokmaya hazırlandığı belirtiliyor. Rusya'da yine bu yıl içinde savunma bakanlığının üst düzey yetkilisi, ABD'nin inşa etmekte olduğu füze kalkanını işlevsiz kılacak yeni silah geliştirdiğini bildirmişti. Askeri gözlemciler, yeni silahın sesten hızlı bir seyir füzesi veya nükleer başlık taşıyabilen "manevra imkânlı balistik roket" tipinde olabileceğini belirtiyor.

ABD alınmadı ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adem Ereli, Moskova yönetiminin bu yöndeki faaliyetlerini tehdit olarak görmediklerini söyledi. Ereli, Rusya'nın nükleer gücünü sürdürme ve modernizasyon faaliyetlerinin, iki ülke arasında yapılan silahların kontrolünü öngören Moskova Anlaşması'nı ihlal etmediğini de belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Paris niyeti bozdu!

SONRAKİ HABER

İsrail, vahşette ABD'den geri kalmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...